Do přírodní památky vjedou tanky

Hradeckou přírodní památkou Na Plachtě projede těžká vojenská technika, prý jí to prospěje.

Vojenské cvičiště bude na konci měsíce připomínat hradecká přírodní památka Na Plachtě. Mezi 28. až 31. říjnem tam vjedou tanky, pásové transportéry a nákladní vozy. Podle ochránců to tamní přírodě pomůže.

„Technika bude pojezdem obnovovat písečné biotopy a vytvářet tak vhodné podmínky pro vzácné druhy hmyzu. Pojezdem se obnoví i periodické tůně, v nichž žijí kriticky ohrožené žábronožky a listonozi. Listonozi žijí ve vysychajících kalužích, jejichž počet bychom chtěli pojezdem těžké techniky zvýšit,“ vysvětlil Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny v Hradci Králové, která na akci spolupracuje s Východočeským klubem přátel vojenské techniky.

Plachta je v současnosti poslední známou lokalitou listonohů v Královéhradeckém kraji. Udává se, že listonoh letní je nejstarším známým živočišným druhem na planetě. Listonozi letní jsou živoucí fosilie, které na zemi žijí přes 300 milionů let. Přežili trilobity, dinosaury i mamuty.

„V Královéhradeckém kraji možná nepřežijí, protože na značné části jejich posledního místa výskytu hrozí výstavba sídliště,“ uvedl Hanousek.

Těžká technika zamíří do přírodní památky už podruhé, poprvé to bylo v roce 2003. Už tuto sobotu se pak chystá brigáda pro veřejnost. Dobrovolníci vybaveni pytlemi na odpad, pilkami, zahradnickými nůžkami, sekyrkami, hráběmi, rýči a dalším nářadím budou památku uklízet, zbavovat ji náletů, obnovovat písečné duny či sekat trávu v okolí rybníků. Sraz účastníků je v devět hodin ráno na hrázi rybníku Plachta.

„Na přelomu října a listopadu bychom měli na Plachtě obnovit několik tůní. Bude to asi největší obnova tůní, která se kdy na Plachtě uskutečnila. V zimě by se také mělo provést odstranění náletových dřevin na ploše 2,5 hektaru. Realizační firmu v současné době hledáme,“ dodal Hanousek.