Doprava se od září změní

S koncem prázdnin si musí cestující zvykat na nové jízdní řády. Změny nejvíce pocítí obyvatelé Jižního Města.

Návrat školáků a studentů do škol každoročně doprovázejí změny v městské hromadné dopravě. Kromě toho, že se zkrátí intervaly a do ulic se vrátí školní linky, pojedou některé autobusy od 1. září jinak.

Nejvíc se změny v dopravě dotknou Jižního Města. „Naposledy jsme kvůli prodloužení metra do Letňan upravovali jízdní řády v Severním Městě, teď je na řadě jihovýchod Prahy,“ říká Filip Drápal, mluvčí společnosti ROPID, která organizuje dopravu v hlavním městě a jeho okolí.

Dva roky příprav

Změny společnost chystala přes dva roky. Výsledkem je třeba zrušení devíti autobusových linek. Jsou mezi nimi například linky 199, 212, 238 a 272. „Do míst, kam jezdí méně cestujících, pojede také méně linek,“ vysvětluje Drápal.

Zrušené linky nahradí prodloužené trasy jiných autobusů. Například na Opatov nově pojede prodloužená linka 181. „Některé změny jsou dobré, třeba to, že autobus číslo 181 pojede až k nám, vítám,“ míní Eliška Zajíčková z Opatova.

Autobusy, které přestanou na některých trasách jezdit, posílí podle Drápala nejvytíženější linky a zkrátí jejich intervaly.

Na Jižním Městě se od úterý 1. září změní jízdní řády čtyřiadvaceti autobusů. „V oblasti Jižního Města byla změna systému autobusové dopravy potřeba již dlouho,“ tvrdí mluvčí ROPID Drápal.

Lidé mají obavy, že autobusy nebudou do některých míst jezdit tak často, případně některé zastávky vynechají. „Změn je opravdu hodně a nejsem si jistý, že všude cestujícím opravdu pomůžou,“ říká Marek Novotný z Chodova.

Obavy cestujících se snaží Drápal vyvrátit. Změny by podle něj neměli pocítit záporně. „Naopak, ve špičce pojede o deset až patnáct autobusů víc než dosud. Špičku navíc prodlužujeme do pozdějších hodin,“ obhajuje změny Drápal.

Od září začnou také fungovat nová spojení napříč městem. Linka 135 spojí Jižní Město s Vršovicemi a Vinohrady a obyvatelé Libuše budou mít jednodušší spojení s Modřany.

Brožurky do schránek

Obyvatelé oblastí, kterých se změny dotknou, dostanou do schránek informační letáky. „V prvních zářijových dnech budou navíc naši pracovníci letáčky rozdávat také na zastávkách autobusů,“ ujišťuje Drápal.

Brožurky s novými jízdními řády si lidé mohou vyzvednout také v informačních centrech pražského dopravního podniku.

Původní návrh na změny v dopravě se několikrát měnil. Zejména zástupci Prahy 4 měli mnoho připomínek. „Nezdálo se nám, že by změny byly pro obyvatele městské části výhodné,“ vysvětluje mluvčí čtvrté městské části Žaneta Pilařová.

Podle Drápala se tak budou jízdní řády ve čtvrté městské části upravovat pouze částečně. „Dopravu v oblastech Budějovická, Pankrác a Spořilov upravíme až v další fázi,“ říká Drápal.

Další změny takového rozsahu ale podle něj zatím pražské dopravě nehrozí.