Dražbu klapek vystřídá Dětský svět

Filmový festival je v plném proudu. Děti zaplnily kina, do města se opět sjely filmové osobnosti z Česka i ze zahraničí.

Letošní ročník zlínského festivalu zdobí mladá americká herečka Anna Sophia Robb, přijel britský herec Tim Curry, francouzský režisér Juan Luis Buňuel nebo maďarský animátor Gabor Csupo.

Čtení knih s čertem

Dětské oddělení Krajské knihovny ve Zlíně se připojilo k programu oblíbeným pořadem Čítárna U Čerta s knihou. „Herci, režiséři a další zajímavé osobnosti festivalu přijdou do dětského oddělení knihovny číst dětem příběhy od spisovatelů ze všech koutů světa,“ přibližuje mluvčí festivalu Helena Simerská. Pořady Čítárny jsou do pátku dvakrát denně – od devíti a od jedenácti hodin.

Jednou z nejprestižnějších akcí festivalu je každoročně dražba filmových klapek. Uskuteční se 5. června od 14 hodin v aule univerzity. Letos jde do aukce 138 klapek. Mezi autory jsou Iva Hüttnerová, Kristian Kodet, Jan Saudek, Miloš Nesvadba nebo Olbram Zoubek.

„Vyvolávací cena každé klapky je tři tisíce korun a výtěžek bude věnován filmařům z vyšší odborné školy ve Zlíně na natáčení jejich absolventských filmů,“ říká mluvčí festivalu. „Letos se chci poprvé podívat na dražbu. Už jsem pro festival namaloval snad deset klapek, všechny se prodaly, ale sám jsem na aukci ještě nebyl,“ říká zlínský výtvarník Josef Ruszelák. Pro letošní festival namaloval klapku Mučednice lásky inspirovanou filmem režiséra Jana Němce.

Veletrh Dětský svět

Novinkou letošního festivalu je veletrh hraček Dětský svět ve zlínské sportovní hale, na kterém se od pátku 5. června do neděle 7. června představí výrobci a prodejci různých dětských hraček, stolních her, stavebnic, potřeb pro kojence, nábytku a módy pro děti.

Zlínský festival vyvrcholí v sobotu 6. června večer vyhlášením vítězných filmů, které bude od osmi večer v přímém přenosu vysílat program ČT 1. Moderátorem večera je Miroslav Etzler a ceny úspěšným filmařům předají například herci Jiřina Bohdalová, Jiří Mádl, Dagmar Patrasová nebo Jiří Lábus.

Kromě vítězných filmů bude vyhlášena také vítězná dvojice ankety o nejpopulárnější pohádkovou dvojici, kterou s Mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež vyhlásila Česká televize. Vylosovaný hlasující může nastartovat hereckou kariéru, bude účinkovat v nové pohádce režiséra Matěje Mináče Šťastný smolař. Televize ji bude natáčet od září letošního roku.