Dražíme Kreml od 30 rublů, hlásal ruský úřední web

Kreml

Kreml

Na oficiálních webových stránkách ruské správy státního majetku se objevilo oznámení o prodeji moskevského Kremlu. Jako důvod údajný prodejce označil nedostatek finančních prostředků pro pomoc separatistům na východě Ukrajiny. Zakázka obsahovala slib, že prezident Vladimir Putin se z Kremlu do měsíce od prodeje vystěhuje.

Událost vyvolala v ruských médiích živý zájem. Podle agentury RBK, která o neobvyklé aukci státního majetku informovala, zadali nabídku úředníci okresního úřadu v Nižních Sergách, zapadlém městečku na svazích jižního Uralu. Původcem je jmenovitě okresní šéf jménem Valerij Jeremejev.

„Nebytový objekt je v dobrém stavu po rekonstrukci, má dvě podzemní podlaží a chráněné parkoviště,“ píše se v oznámení, které je rovněž opatřeno poznámkou o věcném břemenu: „Budova je obsazena prezidentem Ruské federace Vladimirem Vladimirovičem Putinem, který se musí vystěhovat během 30 dnů od okamžiku prodeje“.

prodej Kremluprodej Kremlu | ctk

Vyvolávací cena byla stanovena na 30 rublů (11 korun), přihazovat se smělo po dvou rublech. Veškerý výnos z transakce má být podle oznámení převeden „na účet povstalců Nového Ruska“. Číslo účtu Sberbanky, největšího ruského finančního ústavu, je přiloženo. Prodej je prý naléhavý.

Podle spekulací ruských médií může jít o politickou provokaci, žert, nebo akci hackerů. Nešťastný Jeremejev ruské televizní stanici Dožď řekl, že do jeho úřadu pronikli neznámí pachatelé a umístili nabídku na úřední web bez jeho vědomí. Věc prý už vyšetřuje ruská kontrarozvědka FSB.