Druháci dostávali Ajaxovy zápisníky

Plní úkoly s učiteli nebo rodiči a za odměnu dostanou razítka do zápisníku policejního psa Ajaxe. Sešit, ze kterého se učí třeba pravidla silničního provozu, přinesla druhákům z páté základní škole tisková mluvčí hradecké policie Hana Millerová.

„Děti, víte, jaké telefonní číslo má záchranná služba?“ ptá se tisková mluvčí hradecké policie Hana Millerová. Okamžitě se zvedá spousta dětských rukou. Všichni číslo záchranky znají. „Je to sto padesát pět. Na konci je pětka, pamatuju si to proto, že vypadá jako nemocniční vozíček,“ ozve se z houfu druháků.
Policistka Hana Millerová přišla rozdat žákům druhých tříd na Hradecku pracovní sešit s názvem Ajaxův zápisník. Je to pomůcka, díky které se děti seznamují se zásadami bezpečného chování. Varuje je před vším, co je může ohrozit, a také jim představí práci policie. A to všechno hrou.

Zápisníkem školáky provází policejní pes Ajax a policista Standa. Děti plní za pomoci učitelů a rodičů jejich úkoly. Sešit obsahuje deset témat - každé na jeden měsíc školního roku. V září začínají seznámením s policií, v říjnu následuje dopravní výchova, vlastní bezpečnost a zásady „Co se smí a co se nesmí“. Nechybějí ani ožehavá témata jako jsou děti a trestné činy, mezilidské vztahy, šikana, drogy a hazardní hry a také kapitola o nebezpečnosti tabáku a alkoholu. „Poslední problematikou jsou bezpečné prázdniny, takže Ajaxův zápisník může být dětem dobrým rádcem i v době letního volna,“ říká Hana Millerová.

„Dostali jsme razítka, která budeme dětem udělovat za splněné úkoly,“ uvádí učitelka Alena Kotalíková.
Děti, které svědomitě vyplňují jednotlivé kapitoly Ajaxova zápisníku, pak v červnu policisté osobně odmění drobnými upomínkovými předměty s logem policie a psa Ajaxe. Hlavní odměnou v každé třídě je tričko s Ajaxem.

Jindřichohradečtí policisté z preventivně informační skupiny přináší dětem Ajaxův zápisník již desátým rokem. Letos rozdali 848 těchto sešitů. Navštívili celkem osmadvacet základních škol - 41 tříd a 11 škol malotřídních. Tuto preventivní akci pořádali letos naposledy.