Dvoumetrové hvězdy pod lázeňskými koši. Začíná šampionát

Karlovy Vary se stávají hlavním městem světa. Toho basketbalového.

V neděli třetího října se basketbalový svět dozví jméno nových světových šampionek. Zprávy tiskových agentur přitom budou začínat – Karlovy Vary, Czech republic. „Pro naše město to bude velká reklama,“ uvědomuje si primátor města Werner Hauptmann.
Je to tak. Masivnější mezinárodní propagaci v tak krátkém čase Karlovy Vary nikdy nezažily. Česká televize bude přenosy ze zápasů vysílat do 140 zemí světa, na šampionát už se navíc akreditovalo téměř 250 novinářů z několika kontinentů. Na basketbal do Varů přijede i prezident republiky Václav Klaus a další politici. S reprezentací Senegalu například část tamní vlády.

Vzal Brnu finále

Když mezinárodní federace přiklepla pořadatelství šampionátu České republice, všichni předpokládali, že boje o medaile uvidí Brno. Hlavní město ženského basketbalu u nás. Jenže všechno bylo jinak. Národní federace se usmála na Karlovy Vary. Těšte se, u vás se rozhodne o medailích, vzkázala překvapivě na západ Čech. A sem se rázem upnula pozornost basketbalového světa.
Mužem, který sebral Brnu finále, je Roman Maleček, manažer basketbalového klubu Lokomotiva Karlovy Vary. „V době inspekce mezinárodní federace FIBA nebylo jisté, že se stihne rekonstrukce brněnské haly Rondo. A tak jsem ucítil šanci,“ vysvětluje.
Obratem přesvědčil vedení města, aby se za akci postavilo, a pak odjel do Prahy ukázat, že Karlovy Vary s novou arénou jsou vhodným městem pro tak velkou akci. „Samozřejmě že z Brna okamžitě přišla záporná reakce. Už tehdy jsme měli s tehdejším manažerem Brna napjaté vztahy, ale od té chvíle se ještě zhoršily,“ vzpomíná Roman Maleček. Varům pak nahrály změny ve výboru federace a také skutečnost, že se za místní basketbalové nadšence postavily úřady města i kraje. A ještě něco. „Když jsme tady pořádali finálový turnaj Středoevropské ligy, pozval jsem k nám italského šéfa FIBY. Prováděl jsem ho po golfech a jemu se ve Varech zalíbilo. Od té doby tady byl už třikrát,“ dodává Maleček.

Už na ně čekáme

Přepravu basketbalových hvězd bude v Karlových Varech zajišťovat jedenáct klimatizovaných autobusů společnosti Autobusy Karlovy Vary. Budou to Mercedesy Benz Tourismo a M.A.N.y, ale také SOR a Karosy. „Označíme je logem mistrovství světa. Autobusy přepravující konkrétní reprezentační družstvo pak ponesou vlajku jednotlivých států,“ prozrazuje ředitel Zdeněk Suchan, jak se jeho firma chystá na největší sportovní událost v historii města. Na takzvané pendlbusy, tedy linky mezi hotely a arénou, společnost nasadí tři základní autobusy, ostatní pak přidělí jednotlivým reprezentacím. „Museli jsme částečně upravit organizaci práce v zájezdové dopravě, ale děláme to rádi. Řidiči se na přepravu účastníků mistrovství světa velmi těší,“ dodává.
Společnost Autobusy KV už má s dopravou sportovců, novinářů či funkcionářů při velkých sportovních událostech zkušenosti. Například z nedávné kvalifikace mistrovství Evropy ve volejbale žen. Světový šampionát v jednom ze tří nejpopulárnějších sportů na zeměkouli je ovšem o něčem jiném.
„Přestože jsme připraveni zajišťovat velké akce, tato událost je svým významem určitě dosud nejdůležitější. Proto pro nás bude nejlepší reklamou, když přepravu týmů kvalitně zvádneme,“ říká Zdeněk Suchan. Ostatně i proto se teď řidiči postupně seznamují s trasami a jejich specifiky. Další školení už je ale nečeká. „Převážná většina řidičů jsou profesionální zájezdoví řidiči,“ spoléhá na své muže jejich ředitel.
O spokojené žaludky basketbalových hvězd se budou starat kuchaři Grandhotelu Pupp. Šéfkuchařka Puppu Vlaďka Příhodová připravila jídelníček už před půl rokem. To aby se k němu mohli vyjádřit dietologové jednotlivých reprezentací. „Zapomeňte na vepřové nebo těžká smažená jídla. Jsou to vrcholoví sportovci, v průběhu turnaje se budou stravovat opravdu lehce,“ prozradila Sedmičce šéfkuchařka Puppu.
Základem jídelníčku budou salátové bary z čerstvé zeleniny, těstoviny, z masa většinou drůbež nebo ryby, jen výjimečně hovězí. „Vše vařené na páře, nebo připravené na olivovém oleji,“ upozornila Vlaďka Příhodová.
První jídla z kuchyně Puppu ochutnají účastníci mistrovství už v neděli 26. září. Příjezdové menu obsahuje například salát z domácích těstovin s tuňákem a čerstvou zeleninou, krůtí steak ve smetanové curry omáčce s dušenou rýží nebo třeba opečenou tresku s černými olivami.
Na stravování vrcholových sportovců je kuchyně Puppu zvyklá. V minulosti jim vařila mnohokrát, konkrétně basketbalistkám nedávno. „Při červnovém turnaji, to byl takový náš trénink na mistrovství,“ připomněla šéfkuchařka.
Na finálovou neděli připraví Grandhotel Pupp dvě polévky a tři hlavní jídla. Mezi nimi domácí těstoviny s mořskými plody a smetanovou omáčkou. Komu budou chutnat nejvíc?