Eastwood proslul rolemi drsňáků, oceňován je i jako režisér. Narodil se před 90 lety  

Clint Eastwood.

Clint Eastwood. Zdroj: Profimedia.cz

Nesmiřitelní (1992). Díky své inovativnosti baví i diváky, kteří jinak westerny nemusejí. Hrdinové, pistolníci ze „starých časů“ Divokého západu, se tam ke své původní profesi vracejí z donucení, z chlapsky „dobrého“ důvodu: pomstít pořezanou prostitutku. Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman a čtyři Oscaři.
Bird (1988). Trochu opomíjená, 161minutová biografie geniálního saxofo­nisty Charlieho „Bird“ Par­kera. Eastwood ve snímku nehraje, bere jej jako poctu „hudebníkům na celém světě“. Prokletého Parkera, který interpretoval skladby tak jako nikdo jiný, tu ztvárňuje Forest Whitaker.
Hodný, zlý a ošklivý (1966). Film, na který se můžete dívat pořád. Vrchol „dolarové trilogie“natočil Sergio Leone, jenž byl sice podle Eastwooda „jak malé dítě“, ale který herci už navždy vytvořil skálopevnou postavu málomluvného pistolníka. Tu může Eastwood už půl století volně posouvat i do dalších žánrů; jde mu to skvěle.
Drsný Harry (1971). Eastwoodova ikonická postava, u nás s kongeniálním hlasem Ladislava Županiče. Harry Callahan v ní pátrá po střelci ohrožujícím San Francisco. Má čtyři pokračování, Eastwood dokonce nevylučuje další díl. Důchodce Harry v něm prý bude rybařit a místo prutu používat svou obří pistoli.
Million Dollar Baby (2004). Zdaleka ne jen sportovní drama stárnoucího trenéra boxu, který nikdy neměl vztah k vlastní dceři, a mladé zápasnice, kte­rá nikdy pořádně neměla otce. He­recký Oscar pro výkon Hilary Swankové a režijní pro Eastwooda.
24
Fotogalerie

Vysoká, šlachovitá postava, ostře řezané rysy a úsporná gesta asi nejvíce charakterizují jednu z žijících legend Hollywoodu, amerického herce, režiséra a producenta, držitele čtyř Oscarů Clinta Eastwooda. Představitel osamělých kovbojů, drsných policistů či v posledních letech podmračených důchodců, sklízí úspěchy také v režisérském křesle. K některým filmům si tento milovník jazzu navíc složil i hudbu. V neděli oslaví devadesátiny.

Jako herec Eastwood prorazil rolemi charismatických, osamělých, cynických a odvážných pistolníků ve westernové trilogii italského režiséra Sergia Leoneho Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). V 70. a 80. letech se zase stal prototypem drsného strážce zákona řídícího se vlastními pravidly v sérii kriminálních snímků o policistovi Harrym Callahanovi.

Stejně jako řada jeho filmových hrdinů, ani sám Clinton (Clint) Eastwood neměl jednoduchý život. Narodil se v San Francisku a jeho rodiče museli v letech hospodářské krize neustále kočovat za výnosnější prací. On sám začal vydělávat ve 13 letech.

Po ukončení studia v roce 1948 se živil mimo jiné jako pastevec, dřevorubec v Oregonu, topič a hrál na klavír v barech a kavárnách. V roce 1949 narukoval do armády, kde působil také jako plavecký instruktor a po návratu z vojenské služby studoval obchodní školu v Los Angeles.

Kromě toho byl nadšeným filmovým divákem a snažil se prorazit i v této oblasti. Již v polovině 50. letech se objevil v malých rolích v druhořadých westernech či hororech. Zásadní zlom pak nastal díky rolím v Leoneho westernech, které z Eastwooda udělaly hvězdu.

Herecký úspěch ale Eastwoodovi nestačil. V roce 1968 si založil vlastní produkční společnost Malpaso a sám režijně debutoval snímkem Zahrajte mi "MISTY" v roce 1971.

Koncem 80. let ale přestávaly jeho filmy vydělávat a zdálo se, že stejně jako řada jeho kolegů z akčních filmů míří do druhé herecké ligy. Pak ale přišel rok 1992 a s ním syrový „antiwestern“ Nesmiřitelní. Film, který režíroval a zahrál si v něm hlavní roli, získal čtyři Oscary, včetně ceny za nejlepší film a režii.

To, že se Eastwood cítí v režisérském křesle stejně dobře jako před kamerou, dokazuje široký žánrový rozptyl snímků - od kriminální roadmovie Dokonalý svět (1993), přes romanci Madisonské mosty (1995), oscarové boxerské drama Million Dolar Baby (2004) až k válečnému „dvojfilmu“ Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy (2006).

Komerční úspěch jako herec i režisér sklízel Eastwood také s filmem Gran Torino (2008) o starém a neústupném válečném veteránovi či na samém sklonku kariéry s dramatem Pašerák (2018).

Jeho režijní styl je přitom podle současných měřítek zastaralý a nemoderní - využívá klasické vypravěčské postupy, neexperimentuje s obrazem ani s herci, pouze vypráví příběh. Jeho filmy působí na první pohled nenápadně, jsou ale psychologicky propracované a plné emocí.

Samostatnou kapitolu v jeho životě tvoří ženy a jeho sedm dětí. První manželství s Maggie Johnsonovou trvalo 25 let a narodil se z něj syn Kyle, pozdější jazzový muzikant, a dcera Alison. Podruhé se oženil v roce 1996 s o 35 let mladší televizní reportérkou Dinou Ruizovou, s níž má dceru Morgan. Kromě toho má další čtyři děti z nemanželských vztahů.

Eastwood se angažuje i společensky, je přívržencem republikánů a v letech 1986 až 1988 byl starostou kalifornského města Carmel.