Energie se přetahovala s Rusy o posily

Osm z dvanácti vytipovaných hráčů přetáhly Energii rubly Kontinentální ligy. Energii se posily nehledaly lehce.

Češi do Ruska, Rusové do Karlových Varů. K nim přibalit ještě pár Finů a pak počkat, koho se na poslední chvíli zbaví KHL. Podivné jsou námluvy posledních let v hokejové extralize. Aby si mohla Energie vybrat vhodné posily, musela daleko za českou hranici.
„Trh s kvalitními hráči je úzký a navíc musíme čelit ruské konkurenci. Příchod některých hráčů už byl na spadnutí, ale ruské týmy nás nakonec přetlačily svými ekonomickými podmínkami,“ posteskl si také karlovarský manažer Miroslav Vaněk.
Začali proto hledat posily v zemích, ve kterých Energie nikdy předtím nelovila. „Je to poprvé v historii, co za náš klub budou nastupovat finští hokejisté,“ říká Vaněk. Dalším příkladem může být Petr Gřegořek, který měl strávit příští sezonu v Kyjevě. Karlovy Vary mohou děkovat licenční komisi KHL, že ruskému nováčkovi neudělila na poslední chvíli licenci a přihrála tak čerstvého mistra světa do tenat Energie. „O Petra jsme se přetahovali s pěti kluby, ale nakonec se nám podařilo domluvit,“ oddychl si Vaněk.
Jeho souboj s KHL tak alespoň letos dopadl nerozhodně. Přišel sice o Ondřeje Němce, získal však jako náhradu Petra Gřegořka. „Když se Ondra loučil, moc mu do smíchu nebylo. Byl celý v rozpacích, že poprvé opouští českou extraligu, a ptal se nás, jestli jej vezmeme zpátky, kdyby mu to v Rusku nešlo. Ubezpečili jsme jej, že určitě. Mistrů světa není v týmu nikdy dost,“ usmíval se Vaněk.
Společně s nejnovější posilou z Chomutova – kanonýrem Davidem Hruškou má už řádně nabitý kádr šesti kompletních formací. A pokud se mu podaří dotáhnout do konce ještě výpomoc z Ruska, bude letošní kádr předloňského mistra ještě naditější. „V letošní sezoně budou také v Karlových Varech opět působit minimálně dva ruští hokejisté, o kterých jednáme s našimi partnery z Ufy. Máme je předpřipravené a pravděpodobně v polovině srpna, kdy bude trenér Bykov zužovat kádr, by náš tým měli posílit. Šlo by o útočníka a obránce,“ prozrazuje Vaněk.
Nový kouč Stavjaňa má teď před sebou přetěžký úkol: vybrat to nejlepší pro Energii a vrátit jí znovu do hry o titul.