Energii léčí nový šaman. Kýhos

Nečekaně se zlomila trenérská židle pod Václavem Baďoučkem. Zároveň s posledním dnem roku 2011.

Sotva na Silvestra odbily poslední minuty roku, balil si Václav Baďouček v Karlových Varech věci. „Chceme se dostat z posledního místa v tabulce a k tomu potřebujeme zlepšit výsledky,“ vysvětloval vyhazov hlavního trenéra Miroslav Vaněk, generální manažer hokejové Energie.

Stačily dvě porážky a rázem se znovu ocitla na posledním místě. Ve věčné tahanici letošní sezony s Mladou Boleslaví potřebovala nabít do zbraně nový náboj. Stal se jím Vladimír Kýhos, ještě nedávno trenér nedalekého Litvínova. V Karlových Varech podepsal smlouvu do konce sezony. „Dál se uvidí podle výsledků,“ vyhlásil nový kouč.

Pohovory s hráči

A hned začal pracovat na sebevědomí týmu. Pohovory s hráči načal dlouhou rozpravou s brankářskou jedničkou Lukášem Mensatorem. „Ještě nedávno patřil do širšího výběru reprezentace, v poslední době se mu ale příliš nedaří. Sám se v tom utápí, už je to takhle tři roky. Moc rád bych mu z toho pomohl nahoru,“ vysvětloval Kýhos.

Dobře však ví, že jen gólman výkony týmu nedělá. „Na mužstvo určitě dolehlo, že klub nemá tolik peněz jako v minulosti. Odnesli to obránci, a taková síla jako dřív už v defenzivě není. Prohry ale nejsou jen o obraně a brankářích, to je o celém týmu. I útočníci se podílejí na obranné fázi,“ říká trenér. K ruce mu ve Varech zůstali dosavadní asistenti Martin Pešout a Pavel Kněžický. Nově Energie zřídila funkci sportovního manažera a hlavního skauta klubu, do které usadila Jaromíra Látala, bývalého činovníka Sparty a Českých Budějovic.

I bez svých asistentů Kýhos ve Varech velice brzy poznal, že v kabině nepanuje zrovna veselá nálada. „Hráči na sobě mají deku, ale to se dá pochopit. Stačí, aby si otevřeli noviny, každý jim to připomíná, jak na tom jsou,“ ví kouč.

A rychle přidá jeden účinný lék. „Stačí, abychom párkrát za sebou vyhráli, a hned to dá hráčům nový náboj. Vítězná série zvýší jejich sebevědomí a nalije do nich novou sílu a energii.“

I po vlně odchodů a nepříliš vydařených výměn týmu věří. „Myslím, že to není tak špatné, jak ukazuje postavení v tabulce,“ přemítá Kýhos.

Sám doufá především v karlovarskou ofenzivu. „V tom je síla Energie,“ říká. Jenže síla to je občas hodně bezzubá. V kanadském bodování extraligy má sice své dvě největší útočné postavy - Lukáše Pecha a především Petra Kumstáta, jenže zbytek týmu už tolik nezáří. A když se střelecky nedaří ani Kumstátovi, je to s Energií špatné. „Raději než do prázdné branky bych rozhodl jiné zápasy,“ poznamenal Kumstát po výhře na Slavii.

„Tým si dokáže vytvořit šance, pak ho ale sráží, když je nedokáže proměnit,“ potvrzuje Kýhos. Sám to naposledy zažil v Litvínově. „Hráli jsme třeba vynikající hokej, ale nedali jsme ani ty největší šance a nakonec prohráli jasně 1:5,“ připomněl své poslední angažmá.

Zapomenout na Litvínov

Na své působení v Litvínově by zřejmě nejraději zapomněl. Svérázný trenér se vrátil na sever Čech po devíti letech, jenže po dobrém začátku se začal jeho tým propadat tabulkou a Kýhos musel odejít. „Chci očistit své jméno,“ vykřikoval pak. Stěžoval si na odchody nedávných posil i na litvínovského manažera Jiřího Bublu. „Je veřejné tajemství, že s nikým nemluví, dopadl jsem úplně stejně jako trenéři Hübl a Reichel,“ jmenoval své předchůdce.

Na Litvínov potřeboval zapomenout, aby se mu vrátila chuš do hokeje. „Je to můj život. Trénovat určitě chci,“ tvrdí nový kouč.

Teď je to v Karlových Varech, které má znovu dostat do hry o předkolo play-off . „Máme před sebou ještě dost utkání, možnost postupu stále žije. Na druhou stranu si uvědomujeme, že extraliga je těžká a my musíme postupovat zápas po zápase. Momentálně se nemůžeme dívat někam dopředu,“ říká Kýhos.