Expert: Školní obědy mi chutnaly | E15.cz

Expert: Školní obědy mi chutnaly

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Pět ostravských školních jídelen otestoval expert Martin Jelínek pozvaný týdeníkem Sedmička.

Martin Jelínek přednáší o správných návycích v jídle v mnoha městech Evropy. Radí i mnoha špičkovým sportovcům. Na pozvání týdeníku Sedmička navštívil pět ostravských škol, aby zhodnotil, jak kuchařky ostravským školákům vaří. Jídelny v testu obstály. Možná až překvapivě dobře. Pozastavil se jen u zelí s plněnými bramborovými knedlíky. „Prožil jsem základní školu s jídelnou ještě za totality. Musím říct, že mne posun k lepšímu velmi překvapil. Protože až na pár detailů, které je navíc u takových jídelen velmi obtížné ošetřit, působí jídlo dobře. Děti bych do těchto ostravských školních jídelen posílal s čistým svědomím i klidným srdcem,“ hodnotí Jelínek.

1. Poruba, ZŠ Šoupala

Základní škola Jana Šoupala je typická paneláková škola na sídlišti. Martin Jelínek dostává u okýnka rýžovou polévku a karbanátek s bramborovou kaší. A k tomu salát z červené řepy a müsli tyčinku. „V polévce není žádné ostré koření, není přesolená, je prostě dobrá. Bramborová je opravdu z brambor a ne z prášku. U karbanátku sice nikdy nepoznáte, co je v něm vše namleté, ale je v trojobalu a relativně suchý. To znamená, že není nasáklý tukem. Je navíc posypaný sezamovými semínky. Jsem spokojený,“ říká Jelínek .

2. Svinov, ZŠ Bílovecká

Základní škola ve Svinově připomíná spíše školu na venkově. Podává se koprová polévka a krůtí cikánská pečeně s rýží. „Myslím, že kopru v polévce je hodně málo a chuťově je spíše na kyselo. Připomíná více kulajdu. Pokud to tak má být, tak je to v pořádku. Není přesolená, ani v ní není moc cukru. Jen mi tam chybí trochu více toho kopru,“ rozebírá polévku Jelínek. Cikánská pečeně mu chutná. Stejně jako rýže. „Musím jednoznačně pochválit, že rýže je z kategorie parboiled. Ta obsahuje více důležitých živin,“ připomíná Jelínek.

3. Jih, ZŠ Horymírova

Základní škola v místní části Jih je obležená paneláky. Školáci mají k obědu zeleninovou polévku s rybím masem a bramborové knedlíky plněné mletým masem. K tomu dušené zelí. „Trochu nešťastné menu,“ vzdychne si Jelínek při pohledu na nabízené zelí. „Jídlo je chuťově vyvážené, nic se mu nedá vytknout,“ míní. Vzápětí ale dodává, že dětem by ho nedoporučil. „Jedná se o typické české jídlo. Bohužel obtížně stravitelné kombinaci. I když v Česku běžně zavedená,“ míní Jelínek. A dodává, že v kuchyni použili možná zbytečné moc oleje.

4. Stará Bělá, ZŠ Junácká

I ve Staré Bělé jsme více na venkově než ve městě. Expert Jelínek dostává na tácek kroupovou polévku s vejcem a směs tří druhů mas s brambory a bramboráky.
„Polévka je na můj vkus více osolená, ale to je subjektivní názor, já prakticky nesolím. Jinak polévka nevybočuje z běžných norem,“ ubezpečuje Jelínek. Hlavní jídlo chválí „Maso skvěle ochucené, měkké, perfektně uvařené. Brambory jsou čerstvé, nepřesolené. Bramboráčky nejsou nasáklé tukem. To je výborné,“ říká Jelínek. „Tady jsme trefili do černého. Absolutní top z toho, co jsem měl možnost ve školních jídelnách ochutnat.

5. Jih, ZŠ Formana

Žáci v panelákové škole na sídlišti Dubina měli na oběd čočkovou polévku s fazolemi a k tomu rizoto. „Polévka je velmi příjemná, chutná. Čočkovou polévku bez uzeniny jsem už dlouho nejedl. Je jednoznačně na jedničku,“ pochvaluje si Jelínek luštěninovou polévku. A chvála míří i na rizoto. „Chuťově velmi dobré, vyvážené. V rizotu jsou dva druhy masa, dobře udělané kuřecí i játra. Mám z toho velmi dobrý pocit,“ říká na konec expert Jelínek.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video