Falešný pracovník plynárny okradl ženu o šest tisíc

Zazvonil u dveří bytu panelového domu v Sadové ulici v Novém Boru. Měl na sobě montérky a řekl, že je pracovníkem společnosti RWE. Plynárenská společnost ho prý poslala na kontrolu plynového sporáku.

Tato událost se odehrála v úterý v půl páté odpoledne. Třiašedesátiletá žena, na kterou údajný pracovník plynárny zazvonil, mu uvěřila a pustila ho do bytu.
Muž sporák prohlédl a prohlásil, že je závadný, a že ho musí vyměnit. „Za tímto účelem si od paní vyžádal vyplatit na místě zálohu ve výši 5 920 korun s tím, že ještě téhož dne přiveze a nainstaluje do bytu plynový sporák nový. Ovšem od doby, kdy s penězi odešel, ho už nájemníci bytu neviděli,” popsala Ivana Baláková, mluvčí policie na Českolipsku.
Žena na muže, který z ní vylákal 5 920 korun, již podala trestní oznámení. Policisté po neznámém podvodníkovi nyní pátrají. Jedná o muže ve věku mezi 45 až 50 lety. Je vysoký 180 až 190 centimetrů, statné, nikoliv obézní postavy. Má krátké, tmavěhnědé vlasy. Mluví plynule česky bez cizího akcentu. Muž byl oblečen do tmavěmodré montérkové bundy a do tmavěšedých montérkových kalhot. Sebou měl řemeslnickou brašnu na nářadí.Jedná se o velmi výřečného muže s příjemným vystupováním.
Policisté touto cestou varují před podvodníkem, který se může pokusit okrást další důvěřivé lidi, zejména osaměle žijící seniory.
„Ještě dříve, než si pracovníky jakékoliv společnosti pustíte do bytu nebo domu, vyžádejte si jejich identifikační údaje a pak si ověřte jejich totožnost telefonicky v jejich firmě. Starším osobám doporučujeme, aby si, je-li to možné, pozvali do bytu souseda nebo člena rodiny, který při návštěvě cizí osoby v domácnosti dohlédne na jejich bezpečnost,” upozorňuje policie.
Velké obchodní společnosti také nevyřizují platby se zákazníky předáváním peněz v hotovosti, ale ve většině případů už jen bankovním převodem na účet.