Fandíme Sigmě. Zn. Kulturně!

Fotbalový tým povzbuzuje ředitel filharmonie, mluvčí muzea a politolog.

Když se řekne fotbalový fanoušek, většina lidí si představí rowdies a ultras, kteří vhazují na hřiště dýmovnice a po zápase se jdou opít do nejbližší hospody. Jenže to je omyl – mezi oddané fanoušky olomoucké Sigmy patří i osobnosti ze světa kultury a intelektuálové. Klub se může pochlubit tím, že ho na zápasech povzbuzuje ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil, mluvčí Muzea umění Petr Bielesz nebo politolog Pavel Šaradín.

„Chodil jsem na zápasy Sigmy už jako kluk, tatínek mě pravidelně bral s sebou. Pak jsem s tím přestal a na Andrův stadion se po letech vrátil až díky sportovnímu řediteli Sigmy Jiřímu Kubíčkovi. On je velký milovník klasické hudby a abonent koncertů naší filharmonie, takže jsme se spřátelili a můj zájem o olomoucký fotbal znovu vzrostl,“ popsal ředitel Kvapil.

Do kotle nechodí

Mluvčí Bielesz si vedle propagace Muzea moderního umění a Arcidiecézního muzea najde čas i na svůj oblíbený tým.

„Jsem fanoušek už od střední školy. Dokonce jsem chodil i do kotle, ale pak jsem jednou dostal na budku od fanoušků Baníku, a od té doby se téhle sekci vyhýbám,“ sdělil s úsměvem Bielesz.
Pro politologa Šaradína je Sigma srdeční záležitostí zhruba posledních šest let. „Myslím si, že ta oddanost je takřka absolutní. Webové stránky klubu sleduji téměř denně,“ sdělil Šaradín.

Fotbal ke koukání

Oslovení fanoušci se shodují v tom, že s příchodem trenéra Zdeňka Psotky se výrazně zlepšil herní projev týmu. „Sigma teď hraje krásný fotbal, Psotkova koncepce je skvělá. Konečně je to fotbal ke koukání,“ zhodnotil Bielesz.

S ním souhlasí i Kvapil. „V Olomouci se už zase hraje fotbal, na který je radost pohledět,“ doplnil ředitel filharmonie. Při hodnocení kvalit jednotlivých hráčů se fanoušci bezvýhradně shodli na jednom jménu – Pavel Šultes. „Zpočátku se mu nedařilo tak, jak si představoval, ale všichni jsme cítili, že je to jen otázka času,“ zhodnotil Šaradín.

Podle mluvčího muzea Bielesze je ale Šultes silná osobnost. „Je vidět, že má velké sebevědomí a obránci si s ním často vůbec neví rady,“ podotkl Bielesz. Tým však navzdory předváděné hře neskončil po podzimu tam, kde by jej fanoušci rádi viděli. „Ve fotbale často rozhoduje náhoda a štěstí nám mnohdy nepřálo. Mít o šest bodů více, jsem absolutně spokojený,“ uznal Šaradín.

Bielesz to nevidí tak tragicky. „Pokud tým skončí po sezoně šestý sedmý, budu rád i za to. Pro mě je hlavní, aby nadále předváděli ten atraktivní útočný styl jako dosud,“ uzavřel Bielesz.