Ferrari šlapalo, jako když kulomet střílí

Závodník Dan Želinský si na prahu sezony užívá samé radosti. Převzal pohár za loňské úspěchy a na trati F1 Hungaroring okusil mocný speciál Ferrari.

Řidič rychlých automobilů Dan Želinský dostal v pražském sídle Autoklubu ČR trofej za svůj nejlepší výsledek v kariéře, třetí místo v okruhovém Mezinárodním mistrovství České republiky královské Divize 4, a vzápětí přijal nabídku polského týmu Ferrari ke zkušebním jízdám.
S modelem 430 GT3 testoval v Budapešti. „Mé časy byly velmi slibné. Jel jsem rychleji než šéf týmu a pilot Max Stanco a za zkušeným Slovákem Jankem Danišem jsem zaostal o pár desetin vteřiny,“ vypráví Želinský, jedenadvacetiletý student Vysoké školy logistiky v Přerově.
Mladík je sice na italské stroje zvyklý, hlavně loni řídil pouze tato auta z týmu Menx, nicméně zkušenost v Maďarsku mu přinesla zcela jiné požitky. „Ferrari od polských kolegů bylo výrazně jiné než vozy, které jsem řídil dřív. Má 550 koní, což je už pořádná síla, a hlavně se v něm řadí sekvenční převodovkou. Jenom mačkáte pádla na volantu a rychlostní stupně tam padají, jako když pálí kulomet,“ líčí Ostravan Želinský ze stáje Greyhound Racing.
Multišampion Stanco byl z výkonu mladíka nadšený a vše směřuje ke vzájemné spolupráci. „Dany se ukázal jako naprostý profík. Ještě si společně vyzkoušíme brněnský okruh a myslím, že se dohodneme na společné posádce Želinský, Daniš, Stanco,“ tvrdí polská legenda Stanco.
Rudolf Želinský, Danův otec a manažer, také nevidí jedinou potíž pro nový závodnický svazek. „Naše dohoda by měla být už jen formalitou, věřím, že v Jarní ceně Brna se na start první tříhodinovky roku postaví nová a velmi silná posádka,“ dodal Želinský starší.