Festival nabídne pořádnou porci blues

Řadu rozličných festivalů ve městě rozšíří hudební festival Blueso(Vá) noc aneb Večer na třech kilech.

„Blues je dvanáct taktů, který vždycky spočítám.“ Tak v písni pravil Petr Kalandra. A právě „dvanáctku“ v různých podobách představí nový spíše festiválek, neboť půjde o přehlídku, která se odehraje v jednom dni. Hlavní hvězdou bude Luboš Andršt Blues Band.
„V regionu podobná akce zaměřená na blues není a nevím, kdy naposled byla. Zkoušíme uspořádat jakýsi nultý ročník. Uvidíme, s jakým ohlasem se festival setká,“ říká kytarista Míla Froněk, který si bluesovou akci s přáteli vymyslel.
„K nápadu přispělo i to, že ve Varech znovu začala fungovat scéna Husovka, která nabízí rozličné hudební žánry. Nápad vznikl poměrně spontánně. Náš kamarád Jirka Zink se totiž zná s road managerem Andrštova Blues Bandu. Když jsme po pár telefonátech věděli, že Andršt s kapelou by na akci zahrál, dali jsme festival dohromady už poměrně rychle,“ popisuje Froněk, sám aktivní kytarista v karlovarském Bernard Blues Bandu a spoluzakladatel skupiny Natural, dnešních Proměn.
Festival se bude odehrávat na dvou pódiích. Na sále se budou postupně střídat kapely, zatímco v komorním prostoru bude hrát mezi jednotlivými vystoupeními kytarista Jakub Kořínek. Jeho bluesový záběr sahá od dřevního delta blues po Erica Claptona. Vystoupí spolu s Katkou Misíkovou, která ovládá tahací harmoniku.
Karlovarští The Chobots, kteří festival odstartují, patří k novým kapelám na zdejší scéně. „Je u nich cítit odkaz Rory Gallaghera a podobných poctivých bluesmanů,“ říká Froněk. Kapela staví na původní tvorbě.
Severočeské trio Trouble Heroes je v dobrém slova smyslu poznamenáno texaským blues, jak jej hrál Stevie Ray Vaughan, dnes se věnují v tomto duchu rovněž vlastní tvorbě.
Karlovarský Bernard Blues Band hraje úpravy bluesových standardů, a když na to přijde, mají v repertoáru i Jimi Hendrixe. Kapelu tvořenou ostřílenými veterány posílil nedávno mladý talentovaný basista Jakub Smutný.
Závěr večera bude patřit vynikajícímu kytaristovi Luboši Andrštovi a jeho kapele. Andršt s letitými zkušenostmi z rocku, blues i jazzu si svého času dokonce zahrál s B. B. Kingem, jedním z bluesových bohů.
Blues zazní v Husovce 12. prosince od 18 hodin.