FINEP nabízí hypoteční financování i na vybavení bytu

Noví klienti společnosti FINEP mohou hypotéku využít nejen k pořízení bytu, ale také jeho vybavení. Nabídka má zpřístupnit koupi nového bytu podle jejich požadavků, aby se nemuseli ohlížet na hotovost. Tu museli dosud vyčlenit jako podíl vlastních prostředků na financovaném bytu, pokud chtěli u hypotečního úvěru dosáhnout na výhodnější sazbu a zčásti na navazující nákup vybavení. „Většina klientů doposud využívala logicky vlastní našetřenou hotovost v maximální možné míře v kombinaci s hypotékou tak, aby snížili výši dluhu na minimum. Hotovost na nákup potřebného vybavení následně chyběla. Zároveň si klienti snížili na minimum vlastní rezervy,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti FINEP Vladimír Zuzák.

Nyní je u společnosti FINEP možné financovat prostřednictvím hypotéky i kompletní vybavení bytu. Může jít například o postele, koberce, novou kuchyň, nábytek a dekorace. Noví majitelé bytů se tak nemusejí omezovat dalšími vysokými náklady a mohou si vybrat lepší byt, který lépe vyhovuje jejich představám. „Vybavení bytu je pro kvalitu života stejně důležité jako jeho dobrá dispozice, velikost či lokalita. Díky novým hypotékám nebudou klienti FINEP omezeni při stěhování dostupnou hotovostí. Nově mohou využít k nákupu vybavení výhodných podmínek hypotečních úvěrů, jejichž úrokové sazby se nyní pohybují na dosah historicky nejnižších sazeb a výhledově lze očekávat spíše jejich růst,“ doplňuje Zuzák.

Příkladem může být koupě bytu za tři miliony korun a dostupné vlastní prostředky 1,3 milionu Kč. Klient z vlastních zdrojů hradí jeden milion korun a vybavení i zařízení chce mít zahrnuté v hypotéce, protože si chce nechat dostatečnou finanční rezervu (300 000 Kč). Zařízení vychází na 250 000 Kč. Hypotéční úvěr má úrokovou míru 3,79 p.a. (vztahuje se i na část, která kryje vybavení), a měsíční splátku celkem 10 470 Kč, z toho na bydlení 9307 Kč a vybavení 1 163 Kč. Parametry platí pro hypo LTV do 85 % a splatnost 30 let.