Florbalisté myslí na finále

Současný manažer florbalového klubu Sokol Mladá Boleslav Aleš Tůma byl jedním z těch, kteří v první florbalové vlně přestoupili z hokeje, jenž má ve městě tradici. Hodně kluků se s florbalem poprvé setkalo na místním gymnáziu.

Čím si vysvětluje popularitu florbalu?
Z kolektivních sportů se nejdynamičtěji rozvíjí. Češi mají rádi kolektivní sporty, což je vidět na popularitě hokeje a fotbalu. Výhoda florbalu v porovnání s hokejem je v tom, že je méně náročný finančně a v mládežnických kategoriích i fyzicky. Hlavně je pro rodiče a děti je příznivější, v jakých podmínkách se florbal celoročně hraje a že je potřeba jednoduché vybavení.

Jste spokojený s tím, jak Sokol Mladá Boleslav rozjel novou sezónu?
V současné době beru jako samozřejmost, že patříme ke špičce florbalové nejvyšší ligy, to znamená mezi čtyři top české týmy. Ze začátku sezóna nevypadala moc dobře, letos máme asi nejvíce posil v historii klubu. Kariéru ukončil spolu se mnou Viktor Hostinský, otazník visí nad Janem Volfem, do Kladna přestoupil brankář Petr Pajer. Nejvýraznějšími posilami jsou Filip Heczko z Havířova, Lukáš Brychca z Tatranu Střešovice, Petr Veselý z Královských Vinohrad, Petr Procházka z České Lípy. Ke zkušeným hráčům, kteří jsou sehraní, přibyli mladí šikovní hráči. Takže máme zdravý mix zkušenosti a mládí.

S jakým umístěním bude spokojený na konci soutěže?
Čtyři sezóny po sobě jsme byli v semifinále a nemůžeme mít nižší cíl, než semifinále, navíc minimálně dva roky mluvíme o účasti ve finále. Za pět let v estralize jsme dvakrát získali bronz v letech 2006 a 2008. Úspěchy nám vycházely v sudých letech, takže v aktuální sezóně, která vyvrcholí v roce 2010, by měla vyjít zase medaile.

Jaký je váš florbalový sen?
Posunout se o stupínek výš, to znamená postoupit do zmiňovaného finále. Kdyby se to podařilo, pravděpodobně se budeme snažit hrát na zimním stadionu před největším hledištěm ve městě. To je moje osobní úvaha.