Fórum: Miliardy na vědu se mají rozdělovat podle nejasných pravidel

Návrh výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2013 s výhledem na léta 2014 a 2015 je údajně rozporuplný. „Znepokojuje nás, že Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) odsouhlasený návrh se odklání od střednědobého výhledu, aniž by bylo z uveřejněných dokumentů patrné, jaké je odůvodnění takových kroků,“ uvádí Fórum Věda žije!

Podle fóra není zřejmé, podle jakého klíče se přerozděluje 26 miliard korun poskytnutých na vědu, ani funkce poradních orgánů Vlády ČR. „Dle našeho názoru by návrhy formulované RVVI, která je ze zákona odborným a poradním orgánem Vlády ČR, měly být podloženy a zdůvodněny odbornou expertízou a doprovázeny perspektivou o využití přidělených veřejných prostředků,“ upozorňuje.

Z veřejně dostupných informací ovšem údajně není možné zjistit, na základě jakých odborných podkladů a stanovisek byl schválený návrh vypracován, a co bylo důvodem k navržení přesunu prostředků v řádech stovek milionů korun. „Proto žádáme RVVI o uveřejnění zdůvodnění uvedeného návrhu,“ říká předsedkyně fóra Věda žije! Helena Janíčková. Další zasedání RVVI je naplánováno na 25. května 2012.