Galerie láká na akce dospělé i děti

Oblastní galerie v Liberci připravila na letošek jedenáct výstav. V červnu opět uspořádá muzejní noc.

Obrazy jsou prý potravou pro ducha, stejně jako všechno umění. V tom případě zve na bohatou hostinu i galerie v Liberci.

Kromě stálé expozice evropského a českého umění láká návštěvníky i na aktuálně připravené výstavy. „Do poloviny února je stále možné zhlédnout ilustrace Tomáše Řízka,“ uvedla Adéla Pomothy, galerijní lektorka.

Ilustrace pro Tchaj-wan

Malíř doprovodil svými obrázky již čtyřicet knih pro děti a mládež. Kromě českých nakladatelství, jako je například Albatros nebo Fragment, ilustroval knihy v Německu, Číně a na Tchaj-wanu. Jeho výstava v galerii se jmenuje Ilustrace pro Taiwan a další příběhy a pohádky. Liberečtí vystavovatelé představují průřez jeho ilustrační tvorbou posledních let.

Další výstavou je expozice s názvem Co je tu, co tu není. „Jedná se o největší ukázku polských výtvarníků za posledních dvacet let. V Liberci představují malby a objekty čtyřiapadesáti umělců z Wroclawi,“ přiblížila lektorka. Zároveň dodala, že galerie se již pomalu připravuje na stěhování.

Výstavní plán galerie interní starosti nijak nepoznamenaly. I před stěhováním tisíců exponátů obrazárna připravila nové výstavy a oblíbené doprovodné akce.

Krajina magická

Ve čtvrtek 23. února odstartuje slavnostní vernisáž první instalaci výtvarného umění letošního roku pojmenovanou Krajina magická. Návštěvníkům se na ní představí pět autorů, které spojuje letošní oslava třicetin. Celá pětice se ve svém díle zaměřuje zejména na krajinu a přírodu.

„Všichni autoři, kteří budou vystavovat, v minulosti již získali ocenění za svou grafickou práci anebo byli laureáty grafických cen. Pro návštěvníky je to určitě příležitost srovnat jednotlivé autory a poznat současnou českou grafiku,“ řekl k chystané výstavě Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie v Liberci.

Dalším počinem je Konec (s)nové epochy. Na něm bude od 19. dubna několik desítek obrazů, grafik, kreseb, plastik i knih z období secese a symbolismu. Jejich majitelem je český sběratel Patrik Šimon.

„Dokázal během relativně krátkého období shromáždit úctyhodnou uměleckou kolekci, která se může rovnat s některými veřejnými sbírkami. Na výstavě se objeví například díla Jana Preislera, Vojtěcha Preissiga nebo sochaře Ladislava Šalouna“ nastínil výstavu ředitel. Podle něj bude právě tato instalace patřit mezi vrcholné akce roku.

Liberecká oblastní galerie nezapomíná ani na regionální umělce. „V letošním roce uspořádáme výstavu fotografa Jiřího Jiroutka, která začne devatenáctého dubna a čtrnáctého června uvedeme slavnostní vernisáž Romana Karpaše. Ke konci roku chceme připomenout výročí úmrtí jednoho z významných libereckých malířů, Pavla Šulce,“ vyjmenovává Randáček.

Přelom roku bude patřit tradičně dětem. Tentokrát půjde o tvorbu Alžběty Skálové. Podle kurátorů patří právě tato výtvarnice mezi nejlepší současné ilustrátory dětské literatury. Znají ji především čtenáři knih nakladatelství Baobab nebo Albatros.

Muzejní noc

Každou výstavu provázejí další doprovodné akce. Kromě vernisáží a výtvarných dílen připravuje muzeum i letos na 2. června muzejní noc. „Konkrétní program teprve připravujeme, ale chceme pro návštěvníky udělat komentované prohlídky. Dále bychom chtěli zájemcům nabídnout koncert nebo divadelní vystoupení,“ zvažuje ředitel galerie.

Minulý rok byl pro galerii velmi úspěšný. Zavítalo do ní téměř o čtyři tisíce lidí více než v minulých letech. Na podzim na sebe dokázala upozornit například tramvají vyzdobenou surrealistickým obrazem. Zájemci měli odhalit, z jakého díla a od kterého autora si galeristé vypůjčili motiv výzdoby. V originální reklamě se skrývala soutěž o poukaz na katalogy nebo volné vstupenky.

GALERIE V LIBERCI

Oblastní galerie v Liberci, U Tiskárny 1

Telefon: 485 106 325

Otevřeno: denně kromě pondělí od 10.00-18.00