Golf frčí i na západě Čech a je pro všechny

Z největšího golfového turnaje, který se u nás hraje - Moravia Silesia Open na Čeladné, se o víkendu vrátili západočeští golfoví nadšenci.

„Fandili jsme mladému plzeňskému hráči Marku Novému,“ říká Tomáš Petrů, golfista a organizátor největší amatérské soutěže jednotlivců na území západních Čech – Pošumavské golfové ligy. V jejím rámci se od dubna do listopadu odehraje zhruba dvaadvacet turnajů. „Střídáme různá hřiště. Nejčastěji se hraje v Hořehledech u Spáleného Poříčí,“ přibližuje Tomáš Petrů.

Golfové soutěže se u nás organizují v různých úrovních od extraligy až po třetí ligu – soutěží se v ženských i mužských kategoriích. Pošumavskou golfovou ligu hrají její účastníci spíš pro radost. „Je nás asi šedesát lidí. Nejmladšímu je třináct let, nejstaršímu pětašedesát,“ uvádí Petrů.

Sport nejen pro bohaté

Golf již dávno není jen výsadou nejbohatších vrstev. „S námi hrají studenti, truhlář, programátor, doktor nebo zdravotní sestra,“ vyjmenovává Petrů s tím, že dveře pro další sportovce jsou otevřené. „Za vítězství v turnaji dostáváme většinou diplomy a malé věcné ceny.

Celoroční vítězové se zapíší na krásnou kovanou putovní trofej,“ líčí. Pro úplné začátečníky ale soutěž není. Pro ty, kteří si chtějí golf vyzkoušet, je ideální cvičná louka. Na každém hřišti vám půjčí hole, k dispozici je i trenér. Kvalitní vybavení se dá pořídit od pěti tisíc korun. Roční poplatky v klubu jsou různé. Například v Hořehledech vyjdou na čtyři tisíce čtyři sta.