Golf může stát miliardu

Česká republika stojí před arbitráží. Kvůli golfu v Cihelnách.

Až jednu miliardu korun žádá v arbitráži po České republice německý podnikatel Peter Franz Vöcklinghaus jako náhradu za zmařenou investici do golfového hřiště v Cihelnách. O hřiště přišel v konkurzním řízení, do kterého jej podle karlovarského advokáta Karla Jelínka poslali stejní lidé, kteří byli spjati s Vysokou školou Karlovy Vary a figurují v aféře na plzeňských právech.
Jedná se především o bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla a jeho společníka Ondřeje Davida. Podle arbitrážní analýzy, kterou vypracoval druhý Vöcklinghausenův právník Václav Hajšman, se tehdejší koncipient Kindlovy advokátní kanceláře Ondřej David aktivně ujal právního zastoupení společnosti Komfort V. P. Cihelny. Ta patřila Peteru Vöcklinghausenovi a Jaroslavu Peterkovi. Avšak místo toho, aby společnosti skutečně pomohl, poslal ji roku 2001 do konkurzu. Hřiště pak pod cenou získali známí Ondřeje Davida. „Pravým důvodem konkurzu bylo získat majetek společnosti Komfort V. P. Cihelny. Pana Vöcklinghause úplně zničili a okradli ho o všechno. Chci, aby dostal své zadostiučinění. Mrzí mě, že to půjde z peněz daňových poplatníků. Není mi ovšem jako člověku jedno, že Kindl a David jsou schopni zničit svého klienta,“ řekl advokát Karel Jelínek. On a jeho plzeňský kolega Hajšman se svými námitky k případu neuspěli ani na nejvyšších místech. Obrátili se například na tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou i na Útvar pro odhalování korupce a hospodářské kriminality. Benešovou však zápětí odvolala z funkce vláda Jiřího Paroubka. Vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování korupce zase celou věc odložili s tím, že se nejedná o podezření z trestného činu. „Žádný konkurz zmanipulován nebyl. Nikoho z nich jsem ani nezastupoval. Jediné, k čemu se hlásím, je, že jsem panu Peterkovi poradil konkurz. Jinak by totiž hrozilo jeho trestní stíhání,“ řekl Sedmičce rozčílený Ondřej David s tím, že se jedná o vykonstruovanou pomluvu. Do celé věci se chce nyní vložit i Česká advokátní komora, která celý konkurz i Kindlovu právní kancelář prošetří.
Krátce po konkurzu na golfové hřiště v Cihelnách začali podle advokáta Jelínka lidé okolo Kindlovy právní kanceláře vyjednávat o odkoupení Vysoké školy Karlovy Vary. Tu skutečně ovládal do června, dle elektronického obchodního rejstříku, Kindlův zaměstnanec Ondřej David prostřednictvím firmy Iuris. Studenti, kteří vystudovali ve Varech bakalářské studium, pak měli otevřené dveře na plzeňská práva. Tady si za speciálních podmínek dodělali magisterské studium. Proděkanem v té době nebyl nikdo jiný než Milan Kindl. „Na Vysoké škole Karlovy Vary nejsem už několik let. Odešel jsem, protože se mi nelíbil způsob jejího řízení. Není pravda, že do Plzně přestupovali pouze studenti z karlovarské vysoké školy. Byl to jen zlomek. Škola neudělala nic špatně,“ bránil se David. Podle něj akreditační komise už v roce 2008 prověřovala přestupy z Karlových Varů a v zásadě proti nim nic nenamítala. Jediným doporučením bylo nastavit stejné podmínky pro všechny soukromé vysoké školy.
Podle advokáta Jelínka šlo o dokonalé propojení. Studenti šli na soukromou karlovarskou školu proto, aby mohli pokračovat ve studiu na plzeňských právech. Karlovarské škole vydělali potřebné peníze a pak pokračovali ve studiu za speciálních podmínek na universitě v Plzni, kde získali magisterský titul. „Myslím si, že se jedná o mafii. Deset let si tady tito lidé budovali struktury, které prorostly státem. Bylo pro mě hrozné zjištění, že v této zemi existuje skupina právníků, pro které právo neexistuje,“ řekl Jelínek.

Kdo v případu figuruje?

P. F. Vöcklinghaus - německý podnikate
Karel Jelínkek, Václav Hajšman - Vöcklinghausenovi právníci
Ondřej David - právník a partner Milana Kindla. Byl předsedou dozorčí rady společnosti Iuris Praha, která ovládala Vysokou školu Karlovy Vary Milan Kindl - bývalý proděkan plzeňských práv. Přednášel i na VŠKV
Jaroslav Peterka - Vöcklinghausenův společník ve firmě Komfort V. P. Cihelny