Google dokončil prototyp auta, které se řídí samo

Dokončený prototyp samořiditelného auta.

Dokončený prototyp samořiditelného auta. Zdroj: GoogleSelfDrivingCarProject via Google Plus

Auto, které nepotřebuje řidiče a stačí mu plnit pokyny navigačního systému, Google představil v květnu. Podle vyjádření firmy ale tehdy bylo v podstatě maketou – vůz dokonce neměl ani skutečná světla. Od té doby ovšem vývoj pokročil a společnost představila plně funkční prototyp. Nejprve jej bude testovat na zkušební trati, v průběhu dalšího roku už na auto čeká provoz v ulicích Kalifornie. Klasickou automobilkou se ale Google stát nehodlá.

Ředitel projektu Chris Urmson uvedl pro WSJ, že firma nemá ambice si vozy kompletně vyrábět. Raději chce s automobilkami navázat spolupráci, aby se během pěti let Googlem vyvinuté technologie co nejvíce rozšířily.

Takhle vypadal prototyp před půl rokem

Doposud své technologie pro jízdu bez řidiče testoval pouze v modelech tradičních automobilek, například ve vozech Toyota Prius nebo Lexus RX. Prototyp vozítka pro dva cestující vypadá jako kříženec mezi minivozem Smart od Daimleru a „broukem“ od Volkswagenu popřípadě Fiatem 500. Je vybaven pouze tlačítky pro rozjezd a zastavení a řízení obstarávají senzory a počítač.