Google Majel: konkurence pro Siri?

Google

Google Zdroj: Google CZ

Apple znovu objevil kouzlo ovládání hlasem. Někteří mohou tvrdit, že opět stál u počátku, ale ve skutečnosti pouze přidal trochu osobnosti do hlasového ovládání mobilních telefonů. To je tu již nějakou dobu a většinou reagovalo jen na přímé povely. Microsoft si také uvědomil potenciál a přišel s vlastní službou TellMe. A co Google?

Zatím nevydal ani jedno prohlášení o tom, jestli se zapojí do tohoto boje a přijde s vlastní službou. Nám se podařilo na internetu odchytit informace, že Google nebude dlouho mimo a přijde s vlastní službou. Prozatím se jí říká Majel a zřejmě se jedná pouze o kódový název. Toto slovo bude známo pouze zarytým fanouškům Star Treku, ale jedná se o jméno herečky Majel Barrett - nadabovala hlas, který jste mohli slýchat jako palubní počítač na lodích federace ve Star Treku. Navíc si zahrála matku poradkyně Troi v sérii Star Trek: Nová generace.

Webu Android and Me se podařilo zjistit, že se jedná o další generaci hlasových příkazů Google Voice Action. Google přidává podporu pro přirozenější řeč. Jinak řečeno, nebudete muset přímo vyslovovat povely, ale prakticky bez rozmýšlení vyslovit to, co chcete.

Ve skutečnosti má Google velmi dobrou základnu. Již dnes úspěšně funguje jeho služba hlasového diktování textu a vyhledávání. V Androidu FroYo 2.2 jste mohli nadiktovat český text, takže rozpoznávání řeči také umí a nejen v jednom jazyku.

FroYo a diktování textu

V tomto směru má již vše připravené a za tu dobu nasbíral spoustu údajů k tomu, aby vylepšil své algoritmy. Podle neoficiálních zpráv se tento projekt dostane mezi lidi ještě v prvním čtvrtletí roku 2012. Myslíte, že má Google šanci uspět proti Apple Siri?