Google proniká do domácností, koupí výrobce termostatů

Termostat a hlásič kouře Nest Labs

Termostat a hlásič kouře Nest Labs Zdroj: Nest Labs

Google učinil další krok k rozšíření svých aktivit. Firma koupí výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře Nest Labs. Transakce za 3,2 miliardy dolarů je největší akvizicí Googlu od nákupu výrobce mobilních telefonů Motorola v roce 2012.

Nákupem Google získá řadu slibných výrobků. Které jsou už nyní u Američanů populární. Oblíbený je hlavně termostat za 249 dolarů (necelých 5000 korun), který sleduje zvyky svých uživatelů. Umí také poznat, zda je někdo doma a jak je momentálně aktivní. Podle všech parametrů sám nastavuje teplotu v místnosti.

Nest vyrábí i detektory kouře, které na rozdíl od podobných přístrojů při zjištění kouře nespustí pronikavý jekot, ale začnou svítit a osloví uživatele lidským hlasem. Pokud jde o planý poplach, lze ho snadno vypnout i pomocí mávání rukou.

Spolu s Nest Labs získá Google i spoluzakladatele firmy Tonyho Fadella, který v Silicon Valley proslul jako tvůrce legendárního přehrávače hudby iPod od Applu. „Zakladatelé Nest Tony Fadell a Matt Rogers vytvořily skvělý tým, který rádi přivítáme do široké rodiny Googlu,“ prohlásil šéf Googlu Larry Page.

Hlásič kouře Nest LabsHlásič kouře Nest Labs | Nest LabsHlásič kouře Nest Labs

Nest Labs si i po převzetí ponechají vlastní značku a povedou je dál jejich zakladatelé. „Jinými slovy, Nest zůstane Nestem,“ napsal na firemním blogu Fadell. Transakce by měla být dokončena v následujících měsících, schválit jí musí antimonopolní úřady.

Nákup Nest Labs završuje sérii akvizic z poslední doby. Minulý měsíc Google koupil výrobce vojenských robotů Boston Dynamics, v říjnu převzal start-up Flutter, který pracuje na programu na rozpoznávání lidských gest. Přesto se ale internetový gigant doslova topí v penězích. Podle dat z loňského září měla k dispozici hotovost ve výší 57 miliard dolarů.