Google svým Doodlem připomněl letkyni Amelii Earhart

Amelia Earhartová a její Lockheed Electra

Amelia Earhartová a její Lockheed Electra Zdroj: wikimedia.org

Vyhledávač Google má pro dnešek opět netradiční logo. Tentokrát si vzpomněl na Amelii Earhart, která jako první žena na světě přeletěla Atlantik. Od jejího narození dnes uplynulo 115. let.

V letadle seděla Amelia Earhart poprvé v roce 1920, už o dva roky později ale vytvořila první neoficiální rekord, když jako první žena dosáhla výšky asi 4250 metrů. V roce 1928 přišlo první oficiální uznání. Opět jako první žena překonala letecky Atlantik, i když jen jako spolucestující.

Rekord, který ji proslavil, přišel v roce 1932. Opět překonala Atlantik, tentokrát ale již pilotovala sama svůj letoun Lockheed Vega.

Ani tento úspěch jí ale nestačil. V roce 1936 začala Amelia Earhart plánovat let kolem světa. I při něm zůstala věrná letounům Lockheed, tentokrát modelu Electra.

Amelia Earhartová a její Lockheed ElectraAmelia Earhartová a její Lockheed Electra | wikimedia.orgAmelia Earhartová a její Lockheed Electra

Po prvním neúspěchu o rok později vzlétla ke svému poslednímu pokusu, který měl skončit nezdarem. Když odstartovala z Nové Guinei k Howlandovu ostrovu v Tichém oceánu, k dokončení cesty jí zbývalo 11 tisíc kilometrů. Její letadlo následně zmizelo. V roce 2010 se na ostrově Nikumaroro našly části ostatků, které by mohly patřit jí a jejímu navigátorovi.

Poslední expedice, která chtěla definitivně rozluštit záhadu její smrti, právě dnes oznámila svůj neúspěch. Skupina, která chtěla ve vodách poblíž atolu nalézt trosky letounu Earhartové, musela své pátrání předčasně ukončit kvůli potížím s technikou.