Google urovnal spor s úřady, dobrovolně zaplatí půl miliardy dolarů

Internetová společnost Google urovnala spor s americkými úřady a dobrovolně zaplatí půl miliardy dolarů (asi 8,5 miliardy korun) za to, že zobrazovala odkazy na on-line lékárny z Kanady. Ty umožňovaly dovoz léků na předpis i volně prodejných preparátů do Spojených států. Uvedl to server listu The New York Times a následně potvrdilo ministerstvo spravedlnosti USA.

Největšímu internetovému vyhledávači na světě hrozilo, že bude proti němu zahájeno trestněprávní řízení. Díky dohodě s ministerstvem se ale teď podobné hrozbě vyhne. Google si dal už dříve stranou stovky miliony dolarů pro případ, že svá stanoviska neobhájí a bude muset přistoupit s úřady na dohodu.

Vyšetřování vyšlo najevo v květnu, kdy se k němu Google přiznal v povinných materiálech určených pro akciovou burzu. Google už tehdy zmínil částku 500 milionů dolarů, pravý důvod ale nikdy neuvedl. V médiích už se ale několikrát objevily spekulace, že zřejmě půjde o zobrazování odkazů na ilegální on-line lékárny. Úřady začaly Google vyšetřovat kvůli podezření, že zmíněné lékárny mohou prodávat padělky léků. Ke spotřebitelům se však mohly dostat i léky, které se běžně prodávají pouze na předpis.