Google vloží sto milionů dolarů do evropských startupů

Silicon Roundabout, londýnská čtvrť proslulá koncentrací technologických  firem, ve které bude sídlit i nová evropská investiční kancelář Googlu

Silicon Roundabout, londýnská čtvrť proslulá koncentrací technologických firem, ve které bude sídlit i nová evropská investiční kancelář Googlu Zdroj: Matt Brown, Flickr.com (CC BY 2.0)

Investiční fond amerického internetového gigantu Google přichází do Evropy. Pobočka na starém kontinentu bude mít pro investice do začínajících technologických společností k dispozici nejméně 100 milionů dolarů.

Fond Google Ventures, který se dosud soustředil na investice v Silicon Valley a vstoupil do společností jako Nest Labs, do Evropy přichází s menší částkou než řada dalších investičních fondů. Například společnost Index Ventures v červnu spustila podobně zaměřený fond disponující 400 miliony dolarů. Google má ale rozhodně k dispozici další peníze a zmíněnou sumu popisuje jako „počáteční finance“.

„Myslíme si, že evropská scéna startupů má obrovský potenciál,“ napsal na svém blogu partner Google Ventures Bill Maris. „Zaznamenali jsme působivé nové společnosti, které se objevují v Londýně, Paříži, Berlíně, severských zemích a jinde - SoundCloud, Spotify, Supercell a mnoho dalších,“ dodal.

Evropská investiční kancelář Googlu se otevře v Londýně nedaleko takzvaného silikonového kruhového objezdu, oblasti, v níž sídlí stovky technologických společností. Fond ale hodlá investovat po celé Evropě.

Vyhlídnuté cíle Google tají

Google nechce předjímat, na jaké investice se v Evropě zaměří. „V USA investujeme do (firem) všech velikostí a všech sektorů,“ řekl Maris. „Nejde o to, kolik investic učiníme, ale jaký budou mít dopad,“ dodal.

Podle Marise Google technologickým firmám nenabízí jen finance na další rozvoj, startupy často potřebují i „technickou podporu, návrhářské znalosti a pomoc s najímáním zaměstnanců či marketingem“.

Spojení s Google může navíc pro začínající technologické společnosti znamenat naději na pozdější lukrativní převzetí ze strany internetového obra. V roce 2011 například Google investoval do výrobce chytrých domácích přístrojů Nest Labs, kterého letos v lednu koupil za 3,2 miliardy dolarů.