Greta Sartorisová vystavuje v Chagallu

Greta Sartorisová je všestrannou umělkyní. Sama si dokonce ušila i svatební šaty. Do 7. listopadu vystavuje v galerii Chagall.

Absolventka univerzity v Olomouci Greta Sartorisová se věnuje kresbě, malbě, užité grafice, voskové batice i nejrůznějším textilním technikám. Své šaty předváděla na místech, kde se procházely modelky ve výtvorech Natalie Ruden, Beaty Rajské a dalších slavných návrhářů. Průřez jejím dílem mohou vidět návštěvníci v galerii Chagall. A to včetně šatů, které už v současnosti nedělá. „Přestala jsem kvůli prodeji. Na šatech jsem pracovala třeba devět hodin denně celý měsíc. Podle toho vypadala i jejich cena. Na Karvinsku ale není moc lidí, kteří by za šaty zaplatili desetitisíce. Musela bych se odstěhovat do Prahy, a to nechci. Musím přiznat, že konec této umělecké etapy mě mrzí. Právě ve tvorbě šatů jsem dosáhla největších úspěchů, a dokonce jsem si sama navrhla a ušila svatební šaty,“ vysvětluje Sartorisová.

Všestranná umělkyně

Kromě výtvarného talentu se může pochlubit i krásným hlasem. „Odmala jsem měla dvě velké záliby. Hudbu a výtvarné umění. Dodnes mě hudba inspiruje při práci. Poslouchám, kromě dechovky a nejtvrdšího metalu, úplně vše. Sama také zpívám v jazzové kapele Josefa Paka s názvem Joe After trio,“ říká Sartorisová.
Sérií výstav, mimo jiné i tou v Chagallu, oslaví umělkyně své narozeniny. Zámecká galerie Chagall v Karviné-Fryštátě vystaví její díla do 7. listopadu, kdy ji vystřídá výstava obrazů a grafik inspirovaných biblickými motivy