Haló, pizzerie? Sedm sýrových, pr osím. A souboj může začít

Sedmička testovala rozvoz pizzy. Ani v jednom případě nebyla taková, jak ji uvádějí v nabídce.

Rychlá večeře nebo pohoštění nečekané návštěvy, i to může být pizza na objednávku. Ale odpovídá její kvalita i ceně? Sedmička porovnala sedm ústeckých pizzerií, které italskou specialitu pečou a rozvážejí po městě. Hodnotil šéfkuchař teplické Hotelové školy Ladislav Pertl. Pro lepší srovnání redaktoři zvolili jeden druh, pizzu čtyř sýrů. „Správná quattro formaggi má mít čtyři druhy sýra, gorgonzolu, bel paese, parmazán a pecorinu,“ řekl Pertl. Zkušenosti s výrobou pizzy získal v pizzerii v Dubí.
„Dnes už pizzerie nahrazují původní italské sýry českými, například nivou nebo eidamem. Ale každá čtvrtka pizzy z quattro formaggi by měla mít jeden druh sýra, což některé podniky nedodržují,“ doplnil Pertl. Sedmičku také zajímal čas, za jak dlouho objednávka dorazí k zákazníkovi a jestli bude pizza teplá. Redaktoři ji proto objednali u pizzerií současně ve stejnou dobu, v jedenáct hodin dopoledne.

Vůně, vzhled, chuť

Jako první přivezla objednávku pizzerie Michelangelo z ústeckého obchodního centra Forum. Čas 11.19 hodin. Po otevření krabice šéfkuchaře zarazil vzhled pizzy. „Nejprve člověk hodnotí vůni. Pizza sice zavoněla nivou, ale druhá věc, vzhled, nepřipomínal pizzu čtyř sýrů,“ uvedl Pertl. Čtvrtky nebyly rozdělené a druhy byly jen dva.
„Navíc na korpusu byla jen minimální vrstva sýru. Chuť pizzy byla nevýrazná,“ dodal Pertl. V hodnocení skončila pizza poslední.
Druhá dodávka v 11.47 hodin byla od pizzerie Pampam. Vzhledově byla podle odborníka pizza nejlepší. „Měla slabé okraje. Když jsou naopak silné, člověk je nesní a vyhodí je, což je škoda. V tomto případě bylo těsto rovnoměrně slabé a přísady po celé ploše korpusu,“ odůvodnil své hodnocení Pertl. V pořadí třetí pizzu přivezl poslíček z restaurace a pizzerie Pod Lampou ve 12.11 hodin. Pekl ji kuchař v tradiční kamenné peci. „Nebyla upečená rovnoměrně. To elektrická pec nedokáže,“ konstatoval Pertl. Jako jediná z testovaných pizz měla ta z Pod Lampou také tradiční omáčku z drcených rajčat, salsu. „Těsto se po vychladnutí drolilo a okraj byl hodně hořký. Pizza by měla chutnat i poté, co si ji člověk ohřeje v mikrovlnné troubě,“ doplnil teplický šéfkuchař.

Co kuchař, to jiný recept Čtvrtou pizzu v 12.06 hodin přivezla pracovnice pizzerie La Rosa v Neštěmicích. Slečna sice byla příjemná, ale kvalita jídla odborníka neuspokojila. „I když jsme si objednali pizzu čtyř sýrových druhů, kuchař sýr nastrouhal velice nadrobno a dohromady, takže vzhledově vypadala, jako by ji už někdo jednou strávil. Navíc chuť nebyla vůbec výrazná,“ uvedl Pertl.
Vzápětí po ní dorazila pizza z další neštěmické pizzerie Pizza Pazza. V testu zajímala odborníka nejvíc. Pizzy připravuje italský šéfkuchař Marcello Spaccia. „Ze všech pizz tato byla nejmíň italská,“ konstatoval Pertl. Nejenže chyběly čtyři druhy sýra, ale pizzu zdobily i čtyři černé olivy. „Objednal jsem si sýrovou pizzu, olivy tam neměly co dělat. Jestli to mělo být jako ozdobení, spíš by se hodila nějaká čerstvá bylinka. Ale ty chyběly ve všech případech,“ podotkl Pertl.
Marcello Spaccia ale podle svých slov takto pizzu připravuje v Ústí už patnáct let a zákazníci si na jeho kvalitu nestěžovali. „Do pizzy dávám mozzarellu, která tvoří základ. Ostatní sýry jako niva, balkán nebo eidam jsou v sýrové vrstvě zamíchané,“ uvedl italský šéfkuchař. Podle něj má každý šéfkuchař na pizzu jiný recept. Problém je, že v Česku musí italské ingredience vyvažovat českými.
„Například čerstvé bylinky, které do pizzy patří, by její cenu zdvihly. Téměř devadesát procent lidí kouká na cenu. Běžný strávník by za ni dvě stě korun nezaplatil. Proto používáme sušené koření jako oregano nebo bazalku,“ doplnil Spaccia. Jako šestou přivezla pizzu Trappola. „Těsto bylo o něco lepší než u Lampy, chyběly druhy sýrů a čtvrtky nebyly nakrájené,“ uvedl Pertl. Cenově byla pizza nejdražší. Bez rozvozu, který si firma po Ústí nabízí zdarma, a devíti korunách za krabici stála sto padesát sedm korun.
„Šlo o nejdražší pizzu, přitom její výroba je kolem čtyřiceti korun,“ podotkl teplický šéfkuchař.
Až na konec přivezla jídlo pizzerie Replay. Dodací doba byla 12.51. „Chuťově i vzhledově byla ze všech testovaných pizz nejlepší. Měla hodně sýra a dobré těsto,“ konstatoval Pertl.
Zákazníka ale mohlo odradit objednávání předem, když asistentka oznámila redaktorce, že přivezou pizzu až za hodinu a půl. „Vymlouvat se, že během poledne není čas, je hloupé. Právě přes poledne chce jíst nejvíce lidí a pizzerie, které se zabývají rozvozem pizzy, by s tím měly počítat. Z hodnocení byla sice nejlepší, ale kvůli tak dlouhému čekání bych si ji nevybral,“ dodal Pertl.