Havaj má za sebou, čeká ho „svět“

Je mu osmatřicet let, ale na závěr kariéry nejlepší český závodník v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek nemyslí.

Na prestižním závodě na Havaji startoval potřinácté v řadě a skončil v něm třicátý. Pro nejlepšího českého závodníka v dlouhém triatlonu Petra Vabrouška to je jeho čtvrtý nejlepší výsledek na tamní trati. „Jsem spokojený, i když pro mě Havaj není absolutním vrcholem. Nejsem silný plavec a tam je třeba být od začátku v kontaktu s velkou čelní skupinou,“ uvedl osmatřicetiletý triatlonista ze Zlína.
Poprvé se na Havaj podíval v roce 1999, kdy závod nedokončil. Od té doby pokaždé doběhl do cíle. Nejlépe skončil před devíti lety devatenáctý.
„Ironman na Havaji je z hlediska zájmu médií, sponzorů, fanoušků a atmosféry absolutní top závod. Něco jako Tour de France pro cyklistu, i když mi svými podmínkami vůbec nevyhovuje,“ tvrdí Vabroušek, který v září vyhrál závod Světové série Ironman v Londýně.
Kromě toho letos neprohrál v Českém poháru a při domácím šampionátu nenašel od začátku své profesionální kariéry přemožitele.
„Vyzyvatelů už bylo dost, ale zatím stále čekám na toho, kdo přeruší mou stoprocentní bilanci,“ usmál se český reprezentant. Vabroušek před měsícem oslavil osmatřicáté narozeniny, ovšem do závodnického důchodu se nechystá. I díky poctivé přípravě se udržuje v potřebné kondici a stále se může měřit s nejlepšími. Na letošním evropském šampionátu ve Finsku skončil čtvrtý. Jeho maximem na mistrovství Evropy je stříbro z roku 1999.
„Je těžké říct, jak dlouho budu ještě závodit na vrcholné úrovni. Když jsem začal ročně jezdit deset až čtrnáct Ironmanů a dalších dvacet na polovičních tratích, tak mnozí lidé říkali, že to vydržím rok. Po letech tyto hlasy ustaly,“ říká zkušený triatlonista a nabízí recept na sportovní dlouhověkost. Železného muže ze Zlína čeká v tomto roce ještě jeden důležitý závod. Začátkem listopadu odletí do Las Vegas na mistrovství světa v dlouhém triatlonu. Závodníci musejí zvládnout čtyřkilometrový plavecký úsek, 120 kilometrů na kole a závěrečný běh o délce 30 kilometrů, což je méně než při závodech série Ironman.