Hlas Báry Basikové zazněl pro hospic

Na Světový den hospiců vystoupila v Liberci zpěvačka Bára Basiková i s dětským pěveckým sborem.

Symbolicky pod chrámovou klenbou zazpívala představitelka Máří Magdalény z muzikálu Jesus Christ Superstar. Zpěvačka Bára Basiková vystoupila za klavírního a varhanního doprovodu v libereckém kostele svatého Antonína Velikého. Koncert na pomoc hospicové péče se konal v neděli.
Na koncertě kromě Báry Basikové návštěvníci slyšeli i dětský pěvecký sbor Vrabčáci pod vedením Pavla Žura. Kostel byl vyzdobený fotografiemi putovní výstavy Nevšední tvář radosti. Jejími autory jsou Hannah Bártíková a Luboš Ton.
„Fotografie pořizovala paní, která trpěla rakovinou, ale vyléčila se a na základě svých prožitků chtěla ukázat svět nemocných lidí. Lidé tak mají možnost nahlédnout do světa umírajících, který rozhodně není oddělen od našich každodenních životů,“ vysvětlila Marta Kašparová z Hospicové péče svaté Zdislavy, která koncert pořádá.
Černobílé fotografie vznikaly v roce 2008. „V hospicech mě překvapilo klidné a přívětivé prostředí. To je, jak jsem později pochopila, hlavním cílem péče v hospicích. Zbavit lidi bolestí i strachu ze smrti a dovést je s vlídností ke smíření s osudem,“ popsala své dojmy Hannah Bártíková.
Benefiční vystoupení připadá na Světový den hospiců. Před koncertem promluví primátorka Martina Rosenbergová a krajský radní pro sociální oblast Pavel Petráček. Chtějí diváky informovat o tomto druhu péče pro nevyléčitelně nemocné.
„Pro výstavbu kamenného hospicu vyhlásíme při příležitosti koncertu veřejnou sbírku,“ řekl Petráček. Na zlepšování hospicové péče přispěje i výtěžek z akce. Vystoupení na benefičním koncertu pro hospic není pro Báru Basikovou první tohoto druhu. Na začátku letošního roku svým zpěvem podpořila i výstavbu hospicu v Čechách pod Kosířem.
„Bára Basiková je vnímavý člověk s obrovským sociálním cítěním. Hned na koncertě nám slíbila, že zazpívá soukromě i pro staré lidi, kteří žijí v našem charitním domě a nemohou se dobře pohybovat,“ připomněla pořadatelka koncertu v Čechách pod Košířem Irena Lenfeldová.