„Hlavním problémem města je doprava," tvrdí architektka Nacu

Ve zdlouhavém boji o post hlavního architekta města zvítězila Petra Nacu. Jak chce změnit tvář Pardubic?

Pardubice konečně mají hlavního architekta. Rada města se na základě doporučení výběrové komise rozhodla pro Petru Nacu.

„Prvním krokem bude zřízení útvaru urbanismu a architektury, který by byl respektován investory, politiky a architekty,“ říká Nacu.

Nový úřad nastaví především mantinely pro rozvoj města. Nejpalčivějším problémem Pardubic je dopravní systém. „Ten je určitě třeba řešit. Potom tady máme řadu přestavbových ploch a rozvojových lokalit. Zapracujeme je minimálně do územních studií,“ vypočítává Petra Nacu nejdůležitější úkoly. Pracovní tým naplní částečně lidé z oddělení územního plánování, odborníci na dopravu, zeleň a energetiku.

„Chtělo by to i více architektů – urbanistů. Celý útvar by mělo tvořit patnáct až dvacet lidí,“ konstatuje hlavní architektka. A jak vidí situaci v současných Pardubicích? „Je tu několik budov, které stojí za zmínku. Katastrální úřad, bytové domy na Labském palouku nebo Magnum. A pak starší stavby, které si musíme hýčkat. Například Pasáž nebo elektrotechnická průmyslovka. Naštěstí se toho v Pardubicích nezkazilo tolik“, říká Petra Nacu. Na metropoli kraje se dívá jako na kulturní, sportovní a univerzitní město. Rozhodně chce opustit vnímání Pardubic jako průmyslové aglomerace.

„Budovy jako Pasáž nebo elektrotechnickou průmyslovku si musíme hýčkat.

Petra Nacu je majitelkou projekční kanceláře, pracovala jako developerka a řídí stavby. Kromě architektky Nacu se konkurzu na hlavního architekta města zúčastnil Vladimír Lavrík z České Lípy a Aleš Klose z Pardubic. Jmenování vítěze bylo záležitosti rady města. Výběrová komise totiž neměla jasného favorita.

„Rozdíly mezi jednotlivými kandidáty byly nepatrné a výsledky proto těsné,“ uvedl předseda komise a známý architekt David Vávra. „Každá z těchto tří osobností má své silné i slabší stránky“, uzavřel své vyjádření Vávra. Pardubičtí radní Petru Nacu zvolili jednomyslně.