Hokej zůstává, ale i problémy

Liga je v Kladně zachráněna, ale je zachráněný i kladenský hokej? Není ve stavu ohrožení?

Kladno uniká už několik let ze sestupové propasti. Letos se zachránilo na poslední chvíli.
„Kladenský hokej je ohrožený delší dobu. A je zapotřebí si připomenout, že kdyby do klubu na začátku devadesátých let nevstoupil Jaromír Jágr starší, tak tady hokej neexistuje,“ vysvětluje sportovní ředitel HC Geus Okna Kladno Milan Volf.
Po městě letí poplašné zprávy, že Kladno prodá hokej Chomutovu (pokud nepostoupí z baráže) za osmdesát milionů korun. „To je úplný nesmysl,“ říká rezolutně Volf.

Na hvězdy nemáme

Radnice hokej padnout nenechá. „Není nám to lhostejné. Hráči jsou vzorem pro mládež a hokej je vlastně výkladní skříní města. Když někde v republice řeknete Kladno, tak se vám ozvěnou vrátí – hokej,“ říká náměstek primátora Miroslav Bernášek.
Hokej ročně hospodaří s více než osmdesáti miliony korun. Z toho jde asi polovina na provoz a mládež. „Všechno je o penězích. Těžko se nám získávají posily. Když se ozve s nabídkou například Plzeň, tak hráč ví, že bude hrát o titul. Do Kladna přichází s nejistotou, protože hrajeme v ohrožených vodách,“ připomíná Volf.
Přesto jsou v Kladně tři hokejisté, kteří mají přes tři sta tisíc korun měsíčně. „To nemohu vyvrátit,“ říká Volf a dodává, že by chtěl udržet kostru mužstva, kterou tvoří Bělohlav–Patera–Kalla. Na druhou stranu připomíná, že Martin Procházka má za sebou snad nejhorší sezonu v kariéře. „Nabídky jistě dostane Kaberle a my na něj asi nebudeme mít peníze,“ odhaduje Volf. Mužstvo hrálo druhý rok po sobě play-out o ligový život. „Nás to mrzí, ale to je věc vedení týmu,“ říká náměstek Bernášek. Město dává hokeji v měsíčních splátkách třicet milionů korun, ty chce zachovat i letos.

Problém? Blízkost Prahy

„Musíme zlevnit provoz klubu a příští sezonu nehrát jenom o udržení. Chtěli bychom postoupit do play-off,“ dodává sportovní ředitel Volf.
Problémem Kladna je také blízkost Prahy. Nadnárodní sponzoři zřejmě mají větší zájem podporovat pražské kluby.
Vedení klubu nyní přemýšlí, jak dál. Současné smlouvy vyprší hráčům 30. dubna.