Hořovice navštíví desítky heligonkářů

Přehlídku českých i zahraničních heligonkářů si každý rok nenechají ujít stovky lidí. Hudebníci se o jejich přízeň budou ucházet už potřiatřicáté.

Hudba je jeho láskou, a možná i proto oslovil návštěvníky Hořovické heligonky. Martin Čerňanský přijel v minulých letech na tradiční akci až ze slovenské Žiliny.

Tóny mu vyplňují celý život. „Na heligonku hraju nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Dokonce i učím hrát, takže jsem s tímto nástrojem prakticky pořád. Heligonka mě baví a myslím si, že patří k československé kultuře, a proto by se na ni nemělo zapomínat,“ prohlásil Čerňanský, podle kterého je na Hořovické heligonce každý rok úžasná atmosféra.

„Hru na heligonku by si měl zkusit každý, protože nejde o nic složitého. První písničku se naučíte asi za deset minut, takže si celkem brzy zahrají i úplní začátečníci,“ řekl slovenský hudebník s tím, že nástroj je přijatelný také pro děti. To v loňském roce potvrdil i Roberto Lombino z Prahy, který je od narození nevidomý a který si získal srdce všech posluchačů.

Akci zpestří výstava

Na přehlídce těch nejlepších heligonkářů nebude chybět tradiční výstava historických i zbrusu nových akordeonů a heligonek. Doprovodné akce budou celý den a kromě jednotlivců se v Hořovicích představí i známé kapely jako Staropražští heligonkáři Štěpána Kozla nebo Kladenská heligonka Stanislava Weise. Pro účinkující bude zajištěný bezplatný servis a poradenství.

Na akci, která se pořádá od roku 1978, jezdí každý rok velké množství hudebních nadšenců a i letos pořadatelé předpokládají okolo šedesátky hráčů. Přehlídek se účastní hlavně amatérští hudebníci. V menší míře jsou to poloprofesionálové a profihráči, případně učitelé hudby.

Hořovická heligonka prošla několika vývojovými etapami. „Nejprve se konala jako nesoutěžní přehlídka amatérských hráčů, ale postupně se jí zúčastňovali i absolventi hudebních škol. V poslední době jsme se ale vrátili k nesoutěžní přehlídce, na které o těch nejlepších rozhoduje publikum,“ vysvětlil organizátor akce Jiří Šalena.

Hra o anděla

„Letos by měl dorazit i jeden hráč z Německa, sedm hudebníků ze Slovenska a manželský pár z Holandska, který k nám jezdí už deset let a zpestřuje si tak svoji dovolenou,“ řekl Šalena. Tři hráči s největším počtem hlasů jsou odměněni tak zvanou Cenou diváka a grafickým listem o účasti. „Nejlepší heligonkáři dostanou sošku anděla, kterou pro nás třetím rokem vyrábí hořovická keramička Ivana Křenková,“ prohlásil Šalena.

Během příštích let by akci rád rozšířil na dvoudenní festival. „Chtěl bych tu více kapel, které by páteční neformální večer změnily v zajímavý hudební zážitek pro širokou veřejnost. Potěšilo by mě, kdyby přijel třeba Čechomor. Ale to je zatím hudba budoucnosti,“ dodal Šalena.

Hořovická heligonka letos začíná opět neformálně, a to v pátek 13. srpna v sedm večer v hořovickém klubu Labe. Samotná přehlídka, která je naplánovaná o den později, odstartuje v deset hodin dopoledne ve Společenském domě.