Hospodyně, skinheadi, rockeři i papež. Za 60 let se legendárních „martensek“ prodalo 100 milionů

Za šest desítek let se Martensek prodalo přes 100 milionů párů, v nesčetných modelech všelijakých typů a barev, při výšce od osmi do dvaceti šněrovacích dírek.

Za šest desítek let se Martensek prodalo přes 100 milionů párů, v nesčetných modelech všelijakých typů a barev, při výšce od osmi do dvaceti šněrovacích dírek. Zdroj: martensky.cz

Boty značky Dr. Martens, jejichž první pár byl vyroben 1. dubna 1960, si za 60 let vydobyly doslova kultovní status.
Původně se ovšem jednalo o zdravotní obuv, kterou prodávali dva němečtí doktoři.
Jeden z nich, Klaus Märtens, si v roce 1945 poranil kotník při lyžování v bavorských Alpách. Standardní vojenské boty jej tlačily, a tak navrhl vylepšený model, s měkkou kůží a speciální podešví se vzduchovým polštářem.
Spolu s kamarádem Herbertem Funckem je začali vyrábět s použitím vyřazené gumy ze zásob německé Luftwaffe.
Pohodlné a trvanlivé podrážky si nejdřív oblíbily německé hospodyňky. Celých 80 procent prodeje v první dekádě obstaraly ženy starší 40 let.
9
Fotogalerie

Původně šlo o zdravotní obuv, kterou začali vyrábět dva němečtí lékaři v roce 1945. První pár klasických bot značky Dr. Martens byl vyroben 1. dubna 1960 v anglickém Wollastonu, kde na ně tamní podnikatel koupil patent. Od té doby prošly „martensky“ cestu od německých hospodyň ke skinheadům, rockerům i papeži, a stala se z nich legenda, kterou i dnes obouvají a nosí miliony lidí. Populární je tato značka i v Česku.

Za 60 let se jich prodalo přes 100 milionů párů, v nesčetných modelech všelijakých typů a barev, při výšce od osmi do dvaceti šněrovacích dírek. Na začátku nového tisíciletí se však začaly vyrábět třeba i sandály či tenisky této značky.

Na konci roku 2002 přesunula společnost Dr. Martens pod tlakem klesajícího prodeje výrobu z Británie do Číny a Thajska. Exkluzivní výroba ve Wollastonu byla ale obnovena v roce 2007. Každý den tam vyrobí desítka dělníků na starých strojích asi 50 párů bot, hlavně legendární model 1460.