Hra o neprodejný dům

Soukromá Vysoká škola Karlovy Vary, která čeká na výsledky akreditačního řízení, chce koupit budovu v centru města.

Dům se žlutou fasádou u pošty na třídě T. G. Masaryka byl až dosud nedotknutelným majetkem města. Magistrát jeho prostory úspěšně pronajímá, mimo jiné Vysoké škole Karlovy Vary (VŠKV). A právě ona ji teď chce koupit. Vedení města sice s návrhem na vyjmutí objektu ze seznamu neprodejných budov na zastupitelstvu neuspělo, podle předsedy správní rady Jiřího Drábka už ale škola poslala na magistrát žádost novou.
„Pro nás je samozřejmě výhodnější budovu vlastnit. Máte jistotu, když jste ve svém,“ vysvětlil Drábek, proč VŠKV o nemovitost usiluje. „Pokud neuspějeme, nic se tím pro nás nezmění,“ dodal.
Vysoká škola uzavřela s městem nájemní smlouvu na neurčito v roce 2000. Na nájemném odvádí do městské pokladny necelých 450 tisíc korun ročně. Investice do zhodnocení budovy jí ale město od nájmu odečítá. „Jako například opravy sociálních zařízení nebo auly, provedené v roce 2001,“ připomněla mluvčí magistrátu Michaela Kousalová.
Snahu o vyjmutí budovy ze seznamu neprodejných nemovitostí radní zdůvodnili nejen zájmem vysoké školy o koupi, ale i vysokými náklady na údržbu. Tyto argumenty však odmítá například zastupitelka Monika Makkiehová. „Jen z těch dvou obchodů, které jsou na ulici TGM, může mít město ročně zhruba pět milionů korun,“ říká Makkiehová s tím, že taková je v současnosti cena tržních pronájmů. „Pokud započítám ostatní nebytové prostory, které k tomu patří, dostávám se k dalším dvěma milionům. A to už je dost velký výnos, aby město zajistilo údržbu. Spíš měl pan Hybner říct, kdo to chce koupit a komu to ten někdo opět prodá,“ říká zastupitelka.
Noví majitelé VŠKV, v jejíž správní radě sedí zastupitel a poslanec Jaroslav Fiala, jsou veřejnosti stále neznámí. Do poloviny loňského roku však školu vlastnil Ondřej David, partner bývalého děkana právnické fakulty v Plzni Milana Kindla. Muže, kterému teď karlovarský magistrát bude platit dvě stě tisíc korun ročně za právnické služby.