Hrubá stavba polyfunkčního domu Felicidad v Brně dokončena

Stavební a developerská společnost DBEST dokončila hrubou stavbu polyfunkčního domu Felicidad, který vyrostl v proluce frekventované Křenové ulice v centru Brna. V osmi podlažích nabízí celkem 20 bytových jednotek, prostory pro kanceláře i obchody, vše určené na pronájem. Výstavba byla zahájena v březnu letošního roku, dokončení je naplánováno na červen 2013, uvedla DBEST.

Polyfunkční objekt nabízí byty v dispozicích 1+kk až 3+kk, ke všem náleží sklepní kóje. Byty v nejvyšších patrech, z nichž jeden disponuje 55metrovou terasou, nabídnou výhledy na historické centrum Brna s dominantou hradu Špilberk a kostelem sv. Petra a Pavla (Petrovem). Ke všem bytovým jednotkám i kancelářím patří terasy či balkóny, některé byty mají na terasách zimní zahrady s jídelnou. V budově se nachází 13 kanceláří o celkové rozloze 905 m2 a další dva prostory pro obchody o celkové velikosti 138 m2. Do prvního podlaží je kromě obchodních ploch situována rovněž část parkovacích stání, zbylá jsou umístěna v podzemním podlaží.

Projekt se staví s maximálním ohledem na životní prostředí a na úsporný provoz. Je koncipován jako nízkoenergetický, využívá solární teplovodní kolektory i fotovoltaické panely. Zdrojem tepla budou tepelná čerpadla, celý dům bude osvětlen LED technologií. V celé budově se nachází podlahové vytápění a centrální klimatizace, na užitkovou vodu se budou využívat retenční nádrže. Na jih orientovaná prosklená dvojitá fasáda vertikálně prorostlá zelení bude mít hlukově a tepelně izolační funkci a bude sloužit jako teplovzdušný kolektor. Dobrou izolaci zajistí také hliníková okna s trojskly. Díky tomu nájemníci výrazně ušetří na provozních nákladech. Autorem návrhu jsou architekti Ludvík Křenek a Martina Volejníková z ateliéru Albatros. Generálním dodavatelem stavby je přímo společnost DBEST.

Charakteristickými znaky projektu jsou vynikající dopravní dostupnost a kompletní občanská vybavenost. Na nejbližší zastávku tramvají je to jen pár kroků, cesta na Náměstí Svobody trvá pouhých 10 minut, cesta na hlavní nádraží méně než pět minut. Bezproblémové je také napojení na městský okruh a dále na dálnice na Prahu či Olomouc. V blízkosti projektu nechybí mateřská, základní ani několik středních škol. Nedaleko je rovněž pošta, množství obchodů a supermarketů, včetně nákupního centra Vaňkovka se 130 obchody, restauracemi a kadeřnictvím. Lokalita nabízí také mnoho možností volnočasových aktivit: blízký Sport Club Slovan Brno například squashové kurty, fitness i stolní tenis.

Společnost funguje od roku 1993, v roce 2007 se transformovala na DBEST s.r.o. V počátcích činnosti se zaměřovala na prodej, montáže a opravy čerpadel a vodáren do studní a vrtů, postupně však rozšířila svou působnost o kompletní stavební práce, development, alternativní zdroje energií a inteligentní a šetrné budovy. V oblasti rezidenčního developmentu má za sebou například realizaci projektů rodinných domů ve Šlapanicích u Brna, Viladům Žebětín nedaleko brněnské přehrady. V přípravě jsou pak další dva bytové projekty v Králově Poli a v Kohoutovicích.