I na Italy se musíme připravit

Nehrající kapitán Navrátil varuje před podceňováním. Kazachstán slouží jako memento.

Proti Italům nastoupí o tomto víkendu v ostravské ČEZ aréně v prvním kole Davisova poháru česká mužská tenisová špička. Kapitán Jaroslav Navrátil povolal kvartet Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a František Čermák.

Skutečnost, že se do týmu dostane sedmý hráč světa a čtvrtfinalista Australian Open Berdych a jednatřicátý v žebříčku ATP Štěpánek byla známá předem. Jsou dlouhodobou oporou českého týmu. Nicméně potřebovali někoho jako podporu. A tím se stal Rosol, který v žebříčku ATP zaujímá jednaosmdesáté místo.

„Když to půjde normálně, tak všechno odehrají Berdych a Štěpánek, ale může se stát, že v pátek bude hrát někdo delší zápas a čtyřhra ve spojení Štěpánek–Čermák nebo Berdych–Čermák může být úspěšná,“ prohlásil Navrátil.

Štěpánek má za sebou úspěšný start roku. Na Australian Open totiž získal titul ve čtyřhře s Indem Leanderem Paesem. Berdych sice tak úspěšný nebyl, na druhou stranu Rafaelu Nadalovi nedal v boji o semifinále nic zadarmo.

„Oba mě tam potěšili. Berdych odehrál v Austrálii vynikající utkání s Nadalem a Radkův grandslamový titul s Paesem je fantastický úspěch,“ uvedl Navrátil. Čermák není úplným nováčkem. Do bojů o salátovou mísu za český tým zasáhl již třikrát, naposledy před dvěma lety.

Italové vypadají slabší, ale jen zdánlivě

Předpokládá se, že Italové nastoupí v sestavě Andreas Seppi (dvaačtyřicátý v žebříčku ATP), Fabio Fognini (osmačtyřicátý), Potito Starace (osmapadesátý) a Filippo Volandri (sedmdesátý.). K nim ještě zřejmě přibude jeden – Daniele Bracciali či Simone Bolelli, který je deblovým partnerem Fogniniho. Opticky to tedy vypadá na převahu českého týmu, ale Navrátil před podceňováním varuje. „Snadný soupeř to není, v žádném případě se nesmí podcenit. Seppi i Fognini jsou zkušení a nebezpeční a i čtyřhru mají Italové slušnou,“ konstatoval Navrátil. Nechce tak opakovat loňskou zkušenost, kdy Češi v Ostravě prohráli v prvním kole s Kazachstánem.

Tenisté měli sraz v neděli, z Prahy do Ostravy přijeli opět pendolinem. Čekal je hned první trénink na novém povrchu. „Těšíme se a doufáme, že bude klukům vyhovovat a bude mírně rychlejší,“ přeje si Navrátil. Poprvé při Davisově poháru v Česku pomůže čárovým rozhodčím jestřábí oko.

Češi hráli naposledy s Itálií doma před dvaatřiceti lety. Šlo tehdy o památné finále, v němž Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš získali putovní Davisův pohár. Úplně poslední vzájemný souboj se odehrál před sedmnácti lety v Itálii. Tehdy Italové vyhráli 4:1.

Celková bilance ovšem hraje pro Čechy, je to sedm vítězství ku třem porážkám. Postupující narazí na vítěze utkání mezi Srbskem a Švédskem.

Bilance vzájemných duelů mezi týmovými jedničkami a dvojkami rovněž vyznívá lépe pro Čechy. Jak Berdych, tak Štěpánek dvakrát přehráli Staraceho, a současně oba jednou porazili Fogniniho a jednou mu podlehli.

LOS SVĚTOVÉ SKUPINY DAVISOVA POHÁRU 2012

• Španělsko–Kazachstán
• Rakousko–Rusko
• Kanada–Francie
• Švýcarsko–USA
• ČR–Itálie
• Srbsko–Švédsko
• Japonsko–Chorvatsko
• Německo–Argentina