Improvizační koktejl, který musíte vypít

Komediomat nabízí improvizovaná představení. Hrají v nich i diváci.

Málokdo si umí představit, že by den co den chodil do práce a neznal svůj program.

Většina lidí se snaží zjednodušit si život tím, že mají plán toho, co podniknou. Ne tak herci, kteří měsíc co měsíc vystupují se svou improvizační show Komediomat. Nápad skupina brněnských herců poprvé uskutečnila v květnu 2010. V té době ještě projektu říkali Comedy Express. Jak plyne z názvů, jde o smršť komediálních gagů.

Jak si zkomplikovat život Na rozdíl od podobných improvizačních formátů, ve kterých jdou herci na jeviště s velkým rizikem diváckého nepochopení, si herci Komediomatu ještě lehce přitopili pod kotlem. Kromě improvizovaných scének, u kterých se střídají, dali totiž možnost divákům podílet se na celém představení - lidé tak vybírají názvy a témata scének, které následně herci inscenují.

Improvizace je hlavním krédem projektu, který si už získal nejedno divácké srdce. „Improvizace mě zajímá již řadu let a poslední zhruba čtyři roky jsem nechápal, proč po ní neskočí některá z televizí, když to tak výborně funguje na Slovensku a když se v televizní zábavě nové tváře a postupy objevují jen sporadicky,“ vysvětluje výběr formátu režisér Ladislav Cmíral. Ten také plní roli moderátora. I ta je při představení neopomenutelná - koriguje leckdy bizarní návrhy z řad diváků, zároveň však s lehkou škodolibostí hercům svými poznámkami dodává „palivo“.

Inspirací při vymýšlení Komediomatu byli průkopníci žánru z britské televizní show. I přes inspiraci se Brňané snaží o vlastní pojetí. A jak vypadá příprava na představení? Zkoušky připomínají rozbory videa, které znají nejen fotbalisté. Herci s režisérem intenzivně debatují nad záznamy z minulých představení. „Jiná věc je ale příprava představení, tam by nahodilost měla mít jen své přesně vymezené místo. Mám vždy poměrně detailní scénář a představu, kdy, co a jak - snažím se nalajnovat hřiště a na něj vpustit jak herce, tak prvek náhody a té magie spojené s improvizací,“ vysvětluje Cmíral. I tak mohou nastat pro herce horké chvilky. Situace ale nikdy díky profesionalitě herců nekončí debaklem. Všichni účinkující se improvizaci věnují řadu let a díky nabytým zkušenostem v nahnuté situaci ví, co dělat.

Komediomat si své příznivce našel také díky provázanosti s publikem, které se vždy zapojuje do představení. Kromě vymýšlení témat jsou na pódium i zváni dobrovolníci, kteří si mohou skeče „střihnout“ společně s herci. A nutno podotknout, že se hrát daří i s dobrovolníkem.

Lidé jsou totiž díky výkonu herců naladěni na stejnou notu. U výběru témat ke skečům si režisér všiml toho, že anonymita dodává lidem v publiku odvahu k výběru lechtivých až vulgárních témat. Na základě zkušeností tak nakonec byla úplně zrušena část představení, kdy diváci vhazují návrhy do klobouku. „Začínali jsme ve vysokoškolském klubu a už tam jsme scénky z klobouku raději utlumili, později zrušili. V lidech je v tomto ohledu cosi zvláštního,“ myslí si režisér. Herci vystupují přibližně pětkrát do měsíce. K vidění jsou nejen v Brně, ale i ve Zlíně a Praze. V Brně se představení odehrávají především v sále kulturního domu Stadion.

Nové místo i tváře

Od února se bude Komediomat pravidelně rozjíždět v kavárně Falk v Gorkého ulici. Bude v komornějším stylu a více v kontaktu s publikem. Diváci se také mohou těšit na nové hry i herce. Režisér Cmíral chystá casting. „Mám pocit, že vtipní lidé někde jsou, jen nemají vlastně žádný prostor svůj talent projevit. Takže kdyby měl někdo zájem, už teď se nám může ozvat…“ vyzývá Cmíral.

Po vzoru britských komiků se Komediomat se svou show vydá i do éteru. Pro všechny to bude velká výzva. Cmíral doufá, že by jednou mohl Komediomat mít svůj vlastní televizní pořad. Cmíral sázku na improvizačního „koně“ hodnotí jednoznačně.

„Okolností, které ovlivňují průběh improvizované show, je nekonečně mnoho a vždy jsou namíchané v unikátním koktejlu, který si daný večer prostě musíte vypít,“ uzavírá režisér .

KOMEDIOMAT

* Improvizační show vypukne 30. ledna od 19.30 na Stadionu v Kounicově ulici.
* Vstupné stojí 130 v předprodeji a 180 korun na místě.

www.komediomat.cz