Index technologických akcií dosáhl díky Googlu na nový rekord

Index posílil hlavně díky výsledkům Googlu

Index posílil hlavně díky výsledkům Googlu Zdroj: CTK

Index amerických technologických akcií Nasdaq Composite se vyšplhal na nové rekordní maximum díky dobrým hospodářským výsledkům internetové společnosti Google. Indexy Dow Jones a S&P 500 však mírně oslabují.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, pokles o 0,4 procenta na 18 046 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,1 procenta na 2121 bodů, zatímco Nasdaq si připisoval půl procenta na 5190 bodů.

Cena akcií společnosti Google prudce stoupla a dostala se na rekordní maximum poté, co hospodářské výsledky podniku překonaly očekávání analytiků. Google ve čtvrtek oznámil, že ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 17 procent na téměř čtyři miliardy dolarů (zhruba 100 miliard korun).

Z příznivých výsledků Googlu těžily rovněž akcie internetové společnosti Facebook. Akcie energetických podniků však oslabovaly kvůli poklesu cen ropy. Dolů zamířily rovněž akcie výrobce letadel Boeing, které zasáhla zpráva o mimořádných nákladech spojených s programem tankovacího letounu KC-46.