Investice do komerčních budov v ČR výrazně vzrostly na 42 miliard korun

Investice do podnikatelských nemovitostí se v Česku za letošní tři čtvrtletí zvýšily na 1,7 miliardy eur (asi 42 miliardy korun) z 393 milionů eur (kolem deseti miliard korun) za stejné období roku 2010. Oznámila to realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL). "K dnešnímu dni lze konstatovat, že se jedná o výborný rok pro český investiční trh a jsme svědky toho, že velký zájem a aktivita i nadále pokračuje ve čtvrtém čtvrtletí 2011," uvedl vedoucí investičního oddělení v JLL George Lewis.

Většina letošních investic se uskutečnila od července do konce září. Investoři v tomto období nakoupili v Česku podnikatelské nemovitosti za 1,05 miliardy eur, tedy přibližně za 26 miliard korun. Letošní třetí kvartál je tak podle JLL pro realitní obchody neúspěšnějším čtvrtletím v novodobé historii Česka. Ve třetím čtvrtletí 2010 činil objem obchodů s komerčními budovami v Česku 157 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun).

Mezi největší transakce patří letos například nákup 19 kancelářských budov skupinou CPI od PPF Petra Kellnera za 5,4 miliardy korun. CPI získala v lukrativní pražské ulici Na Příkopě od UniCredit Bank také historickou budovu bývalé Živnobanky.