Italská pizza? Ve městě ne

Sedmička ochutnala s odborníkem pizzu v šesti karvinských pizzeriích. Kde ji dělají nejlepší?

Šest pizz z šesti karvinských pizzerií. Která z nich je nejlepší? Redaktorka Sedmičky to zjišťovala společně s Radimem Parwou, kuchařem, kterého učili připravovat pizzu samotní Italové. A verdikt? Pokud mají lidé v Karviné chuť na pravou italskou pizzu, mají smůlu. Ve městě se jí nedočkají.
„Pravá italská pizza by podle mě většině Čechů ani nechutnala. Musí mít úplně tenké vysušené těsto, potřená musí být kousky rajčat a nahoře musí být sýr mozzarela. Žádný eidam. Peče se také přímo v peci, ne na plechu,“ popisuje Parwa, jak má vypadat pravá italská pizza. Sedmička testovala italský slaný koláč v pizzeriích Pizzeria Giovanni, Dinos, Alibi bar, Café bar Dino, Le Café, Pizzerie Na Studentské a všude ochutnala nejjednodušší pizzu Margherita, kterou lze nejlépe porovnávat s italským originálem. „V Karviné italskou pizzu nemají nikde, protože by ji museli vyrábět z pravých italských přísad. I italská mouka je úplně jiná, než ta naše. Samozřejmě jsou italské suroviny také dražší. V Česku se prostě peče česká pizza, docela jiná, než ta italská,“ informuje Parwa.
Pizzu s názvem Margherita měli ve všech testovaných podnicích a tak mohl Radim Parwa začít s hodnocením. Uděloval známky od jedné do pěti s tím, že stejně jako ve škole je jednička nejlepší a pětka nejhorší. Jako první ochutnal Margheritu z pizzerie Giovanni. Ta neuspěla a dostala od něj čtyřku. „Na první pohled nelze poznat, jestli použili mozzarellu nebo strouhaný sýr,“ začíná s hodnocením Parwa. Kromě sýra hodnotil ještě těsto a drcená rajčata. „Těžko říct, zda to jsou rajčata nebo protlak. Těsto je sice české, kynuté, ale na druhou stranu docela dobře ochucené,“ vysvětluje svou známku Parwa.
Jako druhá přišla na řadu pizza z restaurace Dinos. Dostala za tři. „Místo mozzarelly je na pizze eidam. Těsto už je tenčí, křupavost nechybí. Rajčata vypadají opravdu jako pyré. Na okrajích je potřená olejem s česnekem, bez čehož by se podle mě obešla,“ hodnotí dále Parwa.
Jako třetí na talíři Radima Parwy přistála pizza z Alibi baru. I ona dostala trojku. „Je vidět, že pizzu pečou přímo v troubě. Na povrchu je mozzarella. Těsto je pěkně tenké, stejnoměrně rozválené a nemá skoro žádný okraj, což je dobře. Pizza má méně rajčat,“ myslí si Parwa. Čtvrtou pizzu upekli v Café baru Dino a i ta dostala trojku. „Těsto je v pořádku tak na půl, okraje jsou pořád silnější. Na pizze nechybí mozzarella a kousky rajčat, které jsou dobře ochucené. Chutná trochu nahořkle. Kdyby bylo těsto tenčí, byla by ještě lepší,“ říká Radim Parwa.
Jediná pizza si vysloužila dvojku. Vítězku testu upekli v Le café. „Na první pohled je vidět, že použili kolečka mozzarelly. Už čichem rozeznám, že se nejedná o eidam. Těsto je tenké, okraje ještě trochu jako buchta. Rajčat je trochu méně, ale vidím kousky, takže se nejedná o protlak,“ popisuje Parwa vítěznou pizzu. Dodal, že by k dokonalosti přidal ještě čerstvou bylinku, která na Margharitě nesmí chybět.
Pizzerie Na Studentské, jejíž pizza skončila na talíři šéfkuchaře jako poslední, dostala opět trojku. „Plusem sice je, že kuchaři použili mozzarellu, ale těsto je hrubší než by mělo být, stejně tak okraje pizzy jsou silné. Také rajčata nevypadají nejlépe. Je to nejspíš protlak,“ soudí Parwa.
Podle šéfkuchaře, který se učil péct pravou italskou pizzu a v Itálii byl i na stáži, chyběla na všech pizzách oproti italskému originálu čerstvá bylinka, konkrétně bazalka. „Bazalka s rajčaty a olivovým olejem, to je to nejlepší,“ míní Parwa. Místo toho se v karvinských pizzeriích někdy setkáváme s pizzou potřenou česnekem. „Česnek je ale aromatický a ostatní chutě přebíjí,“ vysvětluje Parwa. V Itálii mají podle něj také menší výběr pizz. „Oblohy na pizze je také mnohem méně než u nás,“ porovnává závěrem Radim Parwa.