Janík: S Ecclestonem se soudit nebudu

Jak zatraktivnit závody formule 1? Na to přišel Zdeněk Janík z Frýdku-Místku. Nápad ukázal v televizi a poslal šéfovi F1 Berniemu Ecclestonovi. O zlepšovák tím přišel.

Když předstoupil loni v květnu Zdeněk Janík před investory reality show České televize Den D s nápadem, kterým chtěl zatraktivnit závody formule 1, byl jim pro smích. Chtěl milion korun, které by
použil pro dotažení vynálezu a jeho následný prodej organizaci, která závody formule 1 pořádá.
„Psal jsem automobilové asociaci i šéfovi formule 1 Berniemu Ecclestonovi,“ sdělil investorům Janík.
Šéf F1 Ecclestone neodpověděl, ovšem nedávno vystoupil před novináře s podobným návrhem. „Představte si nábližku, kterou by mohl využít každý jezdec pětkrát za závod. To by znemožnilo pomalejším jezdcům držet rychlejšího jezdce za zády. Bylo by to dobré pro televizi,“ řekl Ecclestone novinářům při tradiční předsezónní akci stáje Ferrari v Madonně di Campiglio.
A velmi podobně hovořil loni 5. května i Janík. „Pilot by jel rovně a předjel by pomalejšího jezdce. Teprve teď by začaly ty pravé závody,“ sdělil Janík a ukazoval investorůmpapír, na který svůj nápad s odbočkou pro pomalejší vozy namaloval. V pořadu Den D Janík neuspěl.
„Podnikatelé byli k mému projektu velice skeptičtí. Dokonce mi řekli, že je to čiré bláznovství,“ popisuje reakce byznysmenů Janík. Je to kardinální pitomost Dva ze členů investorské poroty Ondřej Bartoš a bývalá ministryně informatiky Dana Bérová se Janíkovu návrhu úplně vysmáli. Bérová dokonce
nazvala jeho nápad kardinální pitomostí. Jediný Tomio Okamura viděl hlavní problém někde jinde.
„Panu Janíkovi jsem řekl, že pokud je jeho plán opravdudobrý, Ecclestone už o něm určitě přemýšlí a dokončí jej bez něj, pokud si jej nenechal patentovat,“ sdělil Sedmičce Okamura.

Janík se nevzdal, i když mu nepřišla od Ecclestona žádná odpověď. „Kontaktoval jsem i českého experta na F1 Pavla Turka. Ten na můj e-mail však rovněž nereagoval,“ konstatuje smutně Janík, který se narodil ve stejný den jako legendární německý pilot formule 1 Michael Schumacher. Ten se letos vrací do závodů F1. Využije Janíkovy „nábližky“ k předjíždění pomalejších jezdců? „Všechno mám vymyšlené a propracované tak, aby to fungovalo. Na každé trati by byla jedna zkratka a pravidla by
jasně stanovovala, kolikrát ji může jezdec využít. Na některých okruzích by stačilo pouze odstranit zátarasy,“ říká Janík.

Soudit se nehodlá

Když šéf formule 1 Ecclestone s podobným návrhem přišel, nikdo Janíkovi nepotvrdil, zda to bylo díky jeho e-mailu. Kdyby si Janík nechal nápad patentovat, mohl se bránit. „V Česku by mě to vyšlo na
šedesát tisíc korun, ale bylo by to k ničemu, protože se u nás Velké ceny nejezdí. Soudit se nehodlám. Stačí, že mi Ecclestone svým návrhem dokázal, že můj nápad není pitomost, jak tvrdili byznysmeni v televizi,“ říká spokojeně Janík.