Japonský výrobce konzolí a her Nintendo se vrátil k zisku

Sídlo Nintendo v japonském městě Kjóto

Sídlo Nintendo v japonském městě Kjóto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Moja via Wikimedia

Japonský výrobce herních konzolí a videoher Nintendo se v uplynulém fiskálním roce vrátil k zisku a zároveň vykázal první provozní zisk za čtyři roky. Hospodaření firmy podpořily hlavně nižší náklady, které vyrovnaly negativní dopad slabšího růstu příjmů. Čistý zisk za fiskální rok do konce března činil 41,8 miliardy jenů (8,4 miliardy korun) a provozní zisk 24,8 miliardy jenů.

Výsledky byly lepší, než čekala sama firma a provozní zisk byl rovněž lepší, než odhadovali analytici v anketě agentury Thomson Reuters. Ti v průměru předpovídali zisk 23,8 miliardy jenů. Tržby o 3,8 procenta klesly a činily 549,8 miliardy jenů (111,2 miliardy korun).

Prodej herní konzole Wii U se ve čtvrtletí zvýšil o téměř čtvrtinu na 3,4 milionu přístrojů. Stále však výrazně zaostává na konkurenčními přístroji Playstation od společnosti Sony a Xbox od Microsoftu. Prodej kapesních herních přístrojů 3DS klesl na 8,7 milionu z 12,2 milionu přístrojů o rok dříve.

Společnost Nintendo je známá především díky své herní konzoli Wii nebo hře Super Mario s oblíbenou postavičkou italského instalatéra Maria a jeho bratra Luigiho. V letošním roce firma očekává provozní zisk 50 miliard jenů díky vstupu na trh s hrami pro chytré telefony. Společnost v dubnu oznámila, že bude spolupracovat s japonským výrobcem her do mobilů DeNA Company na vývoji a provozování herních aplikací.