Jaroslav Prouza: stále s životní láskou

Zakladatel tradičních běžeckých závodů v Berouně a úspěšný trenér atletiky Jaroslav Prouza oslavil začátkem srpna sedmdesátku.

Dlouholetý trenér atletiky ve městě Jaroslav Prouza odešel před osmi lety z Lokomotivy Beroun.
Namísto atletického oválu teď prohání talentované děti po Městské hoře, Brdatkách nebo v okolí Dědu. Využívá také krátkou dráhu v Hlinkách.
„Našel jsem si v důchodu náplň svého života. Atletika je totiž moje životní láska. Za těch osm let nové éry jsem prožil bezesné noci, ale vychutnal jsem si i hodně radosti,“ říká bývalý úspěšný běžec. V roce 2002 se nepohodl v Tělovýchovné jednotě Lokomotiva Beroun a s pocitem křivdy začal trénovat děti na vlastní pěst. Přitom pro „Lokotku“ tlouklo jeho srdce od dvaašedesátého roku.

Prouzovi reprezentanti

Stejně jako při běžeckých závodech se nerad ohlíží zpět. Zpočátku své individuální trenérské kariéry trénoval děti hlavně z Králova Dvora, Zdic, Chyňavy a Stašova. Několik talentů z jeho líhně se prosadilo v extralize v týmech Staré Boleslavi, Kladna a Slavie. Do reprezentace to dotáhla Anna Hrudková, která je členkou národního týmu do sedmnácti let a je dvojnásobnou mistryní republiky v kategorii dorostu v hale i na dráze na čtyřistametrové trati. Základní pohybovou průpravu a kondiční přípravu u něj absolvoval i držitel Stanleyova poháru a hokejový mistr světa Jiří Fišer.
Jaroslav Prouza si už v mládí vysloužil přezdívku „Dědek“. Má dva syny. Ten starší, třiačtyřicetiletý Martin, teď kráčí v otcových šlépějích a vede mládež v TJ Loko Beroun. Jednatřicetiletý Lukáš ještě do loňska běhal míli, nyní se naplno věnuje horským kolům. „Pedagog Josef Mareš mi pomáhal vyhledávat talenty ve školách,“ říká skromně trenér, který stál spolu s Vladimírem Chuchlerem u zrodu tradičního Běhu přes Městskou horu nebo Běhu na Děd. S Antonínem Svítilem zakládal Králodvorský čtverec. Beroun, jako šesté město v republice, uspořádal díky němu Běh Terryho Foxe.