Jaroslav Tomáš kráčí ve stopách Karla Brücknera

Volejbalový trenér Jaroslav Tomáš začíná novou trenérskou etapu. Věří, že Havířov pod jeho vedením bude hrát v extralize důstojnou roli.

Jméno Jaroslava Tomáše je spojeno s ostravským volejbalem, kde působil celých třináct let a s týmem dosáhl mnoha úspěchů. V letošní sezoně ale povede hráče Havířova. Ostřílený jednašedesátiletý trenér tak má před sebou novou výzvu: s podceňovaným týmem chce uhrát play-off.

Loni jste skončil v Ostravě, letos povedete Havířov. Měl jste i jiné nabídky?

Měl. Ale rozhodlo to, že tenhle kraj miluju. Navíc Havířov beru jako velkou výzvu a nový impuls. Trénování mě pořád baví a naplňuje můj život.

Mluvil jste o novém impulsu. Potřeboval jste už změnu?

V Ostravě jsem strávil jako trenér třináct let. Byl jsem tam spokojený. A to, že jsem musel skončit, beru jako realitu. Nemá smysl se v tom pitvat, to se trenérům prostě stává.

Bylo loňské vyřazení v play-off obrovské zklamání?

Věděli jsme, že tým má na medaili, ale že musíme být kompletní. Bohužel nejlepší nahrávač ligy Juraj Zaťko nezvládl emoce, nechal se vyloučit a od té doby byla naše hra třetinová. Adekvátní náhradu jsme za Juraje neměli. Ale sezona nebyla špatná. Vyhráli jsme Český a potom i Československý pohár, což považuji za úspěch.

Během léta jste poznával nový tým. Jste spokojen s jeho složením?

Uvidíme, jak to půjde. V přípravě to nebylo špatné. Absolvovali jsme dvaadvacet přípravných utkání, které jsme většinou vyhráli a zúčastnili jsme se i několika turnajů. Zlín cup a Ostrava cup jsme dokonce vyhráli.

Co změny v kádru?

Nejdříve k nám přišel z mistrovského slovenského Humenného nahrávač Juraj Tomašík. Ale po několika trénincích jsme zjistili, že jeho výkonnost není taková, jak jsme si představovali. Takže jsme se s ním rozloučili. Na jeho místo ze Zlína přišel Petr Jakubíček. Další nová jména jsou Pavel Kolář, který naposledy působil ve Finsku, a z Opavy jsme získali Daniela Holiše.

Mrzí vás, že nakonec nepřišel Aleš Správka, se kterým Havířov jednal?

Takového hráče by chtěl každý trenér. Ale neřeším to. Aleš se rozhodl, že dá nakonec přednost Ostravě, a tím celá debata skončila. Ale samozřejmě, že by nám Správka pomohl.

Havířov nepatří k favoritům. Kde by se ale podle vás měl pohybovat?

V týmu se mluví o záchraně. O tom ale nechci ani slyšet. Chci uhrát play-off a pak možná i překvapit.

Jste podepsaný pod největšími úspěchy DHL Ostrava. Jste připravený na to, že s Havířovem asi nebudete hrát tak vysoko, jak jste byl zvyklý s Ostravou?

Vím, do čeho jsem šel. Ale pozor. V Ostravě jsme úspěchy taky neměli ze dne na den. Dokonce jsme taky spadli z ligy. Tehdy, ale to byla jiná situace. Odešli nějací sponzoři. Tady v Havířově je to daleko lepší a vůbec nemám strach z nějakého neúspěchu.

Takže dalších třináct let strávíte v Havířově?

Jejda. Tak to určitě ne. Fotbalový trenér Karel Brückner, trénoval do osmašedesáti, tak uvidím, třeba ho napodobím.