JLL: Česko na špici „zeleného“ realitního trhu ve světě

Česká republika, středoevropský lídr „zeleného“ developmentu, se podle společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) umístila celosvětově na 5. místě v transparentnosti realitního trhu z hlediska jeho trvale udržitelného rozvoje. Hodnotila se zelená výstavba a energetická úspornost. Nejvyšší míru v tomto ohledu vykazují Británie, Austrálie a Francie, za ČR zůstaly například Kanada, Dánsko, USA či Švýcarsko. Uvádí to nejnovější studie JLL.

’’Z celkového počtu 28 sledovaných zemí se Česká republika umístila na vynikajícím 5. místě. Ve srovnání s globálními lídry v této oblasti (Británií, Austrálií či Francií) v ČR stále existuje prostor pro legislativní změny. Nicméně oceňujeme vlastní certifikační systém a jeho informace jsou veřejně dostupné. Trvale udržitelný development oceňují jak developeři a investoři, tak nájemci. Výsledkem je tlak na transparentní hodnocení nemovitostí srovnatelné napříč jednotlivými trhy,“ říká Kevin Turpin, LEED Green Associate a vedoucí výzkumu trhu JLL pro střední Evropu.Celková transparentnost realitních trhů se v globálním měřítku zvyšuje, přičemž klíčové země střední Evropy se přibližují západoevropskému standardu (Británii, Francii a Německu). „Na téměř 90 procentech sledovaných trhů jsme zaznamenali v uplynulých dvou letech pokrok ohledně zvýšení transparentnosti, který se týká informací o fundamentech trhu, sledování jeho celkového vývoje a hodnocení výkonu realitních firem kótovaných na burze,“ uvádí JLL. Global Real Estate Transparency Index, který vytváří JLL, srovnává 83 faktorů na 97 realitních trzích celého světa. Poskytuje investorům a nájemcům informace potřebné pro jejich aktivity v globálním prostředí, ať se jedná o obchodování s nemovitostmi, jejich vlastnictví či užívání. Index také využívají vlády a profesní organizace, kterým slouží k orientaci na realitním trhu.

Nejtransparentnějším realitním trhem jsou v letošním šetření Spojené státy, následované Británií a Austrálií. Do kategorie „vysoce transparentní trhy“ patří také země jako Nizozemsko, Nový Zéland, Kanada, Francie, Finsko, Švédsko a Švýcarsko. Stírá se rozdíl mezi transparentností trhů v západní Evropě a zemí střední Evropy. Ze středoevropských zemí se nejvýše v globálním hodnocení umístilo Polsko (19. pozice), které nyní někteří investoři považují za jeden z klíčových evropských trhů.

Index potvrzuje, že expandující trhy Mexika, Indonésie, Jižní Koreje a Turecka patří k zemím, které se zaznamenaly velké zlepšení. Ve střední a jihovýchodní Evropě největší zlepšení vykazují Rumunsko a Chorvatsko. Co se týče regionů, největší posun zaznamenala Latinská Amerika, v rámci které je třeba zmínit Brazílii a Mexiko.

“Střední a jihovýchodní Evropa jednoznačně těží z přeshraniční aktivity realitních investorů. Silné fundamenty těchto trhů přitahují kapitál a region se stal klíčovou evropskou destinací pro outsourcing. K větší transparentnosti středoevropského realitního trhu přispívají tzv. research fóra, která fungují ve všech významných městech (Varšava, Praha, Budapešť, Bratislava, Bukurešť a v hlavních polských kancelářských trzích) a v dalších se založení předpokládá (Záhřeb a Bělehrad). Byla založena jako neformální sdružení poradenských firem (jako například JLL), které sdílejí o trhu informace nedůvěrného charakteru. Týkají se především trhu s kancelářskými nemovitostmi, v některých zemích také trhu s průmyslovými a maloobchodními nemovitostmi,“ říká John Duckworth, ředitel JLL pro střední Evropu.

„Rozdíl transparentnosti realitních trhů v západní a střední/jihovýchodní Evropě překlenuje Polsko, které stále větší počet investorů považuje za jeden z klíčových evropských trhů. Tuto skutečnost dokládá objem realitních investic. Například v prvním čtvrtletí 2012 dosáhly investice do polských maloobchodních nemovitostí 465 milionů eur, díky nimž se řadí hned za Británii a Německo. V rámci regionu střední Evropy se kromě Polska na předních pozicích umísťuje Česká republika. Věříme, že rostoucí transparentnost dalších zemí regionu se projeví ve větších realitních investicích, míní Tomasz Trzósło, vedoucí investičního oddělení JLL pro střední Evropu.