Jsou čisté. Ale kdo je najde?

Veřejné záchodky najdou návštěvníci Klatov pouze v centru.

Pouze dvoje veřejné záchodky jsou k dispozici návštěvníkům v Klatovech. Jejich otevírací doba je navíc přizpůsobena turistické sezoně. Zatímco od dubna do října vykonáte potřebu bez problémů denně, v zimním období narazíte v sobotu odpoledne a v neděli na zavřené dveře.

„Otevírací doba je po dohodě s městem. Od něj mám záchodky v pronájmu,“ vysvětluje Drahoslava Šlehoferová.

Ta provozuje záchodky přímo na náměstí Míru pod Černou věží. Podle Šlehoferové si turisté sem nacházejí cestu hlavně v letních měsících. Jak se Sedmička mohla přesvědčit na vlastní oči, za poplatek šest korun pro ženy a čtyři koruny pro pány jsou k dispozici čisté toalety s papírem, včetně umyvadel, mýdel a papírových utěrek. „Ale na nějaké velké výdělky a zbohatnutí to není,“ usmívá se Šlehoferová, která provozuje veřejné záchodky pod věží čtvrtým rokem. Trochu stranou a navíc špatně značené jsou další záchodky v blízkosti centra. Nacházejí se v Hostašových sadech, ale na směrovou šipku narazíte až za kamennou bránou v Pavlíkově ulici.

„Objevili jsme záchodky úplně náhodou, protože zrovna tudy procházíme,“ potvrdili nám manželé Skořepovi. Ti do Klatov zavítali z Jihlavy. I na těchto záchodcích bylo čisto. Nicméně od poloviny září až do konce května jsou tyto toalety zavřené. „Turisté sem chodí hlavně v létě. Navíc když jsou nějaké větší akce, třeba klatovská pouť,“ potvrdil tamní zaměstnanec Antonín Bohuslav.

Spíše než veřejné záchodky vyhledávají často návštěvníci Klatov toalety v restauracích a bufetech. I tady ale musí za jejich použití zaplatit. Vybíraná částka se pohybuje od dvou do pěti korun. Platit by měli podle provozovatelů těchto zařízení jen ti, kteří přijdou na toalety z ulice. Další záchodky objevila Sedmička na autobusovém a vlakovém nádraží. Na autobusovém jsou toalety k dispozici zdarma a po dobu otevření čekárny pro cestující jsou odemčené. Na vlakovém za poplatek osm korun pro muže i ženy. Klíč si však musíte vyzvednout v pokladně. Vedení Českých drah totiž nechce, aby toalety znečišťovali celoročně zde se pohybující bezdomovci.