Jubilejní ročník Oderské Mlýnice zve cyklisty

Babí léto a Oderská mlýnice k sobě patří jako futrál k muzikantovi. Poznačte si datum 25. září do svých kalendářů.

Zaklínadlo Oderská Mlýnice funguje mezi bikery naprosto spolehlivě. Pro závodníky z celé republiky je tento podnik prestižním závěrem sezony, pro borce z širokého okolí severní Moravy je nejméně na úrovni mistrovství světa. Tradiční Oderská Mlýnice České spořitelny letošním ročníkem oslaví první dekádu svého života.

Šestapadesát kilometrů dlouhá trať je sjízdná za každého počasí, což prokázalo deštivé mistrovství republiky, které se zde jelo před dvěma lety. Účastníci závodu nestoupají na trati bezmála dvanáct set metrů v typické krajině Oderských vrchů, podhůří Jeseníků. Podzimem zabarvená krajina ale není jediným tahákem. Oderská Mlýnice je známá svou strhující diváckou kulisou a špičkovým pořadatelským zajištěním. I tentokrát je závod finálovým podnikem celonárodního seriálu Kolo pro život, což Oderské mlýnici rovněž dodává na sportovním významu.

Zázemí závodu opět poskytne areál tábora Spálovský Mlýn v Klokočůvku u Oder. Odtud závod v pravé poledne odstartuje a závodníci areálem znovu projedou po absolvování přibližně první třetiny trati. Pak už se trať stáčí nekompromisně vzhůru do obávaného stoupání Mlýnice, které pojmenovalo celý závod. Tento úsek je divácky atraktivní a také výborně přístupný rovnou z areálu. Proto zde také vládne atmosféra srovnatelná s horskými dojezdy Tour de France. Kilometrové stoupání s převýšením dvě stě metrů ale není kopcem posledním. Trať se i dále vlní po zpevněných lesních cestách, loukách i terénními úseky až do cíle, který je opět v areálu tábora.

Kromě vyšvihaných závodníků dostanou díky nenáročné fitness jízdě šanci také ryzí amatéři. Jejich trať měří jednadvacet kilometrů a je shodná s úvodní částí hlavního závodu dne. Dopoledne již tradičně patří závodům dětí. Oblíbenou součástí Oderské mlýnice je ale i další doprovodný program zahrnující třeba ohňostroj nebo Biker´s Party, která bude v areálu od sedmi večer.

Početné a kvalitní startovní pole je i tentokrát jisté. Od vítěze se očekává, že zdolá šestapadesát kilometrů dlouhou trať za přibližně dvě hodiny. Loni na devátém ročníku Oderské Mlýnice zvítězil Robert Novotný, mezi ženami jej napodobila podobně přesvědčivě Petra Kottová.

Registrace k závodu je možná přes portál www.kolopro.cz, více informací nabízí stránky pořadatelského 2K Bike Clubu Odry.