Kancelářský trh znovu ožívá

Zájem o nové kanceláře v Česku opět stoupá. Developeři chystají další administrativní komplexy a mrakodrapy, když samozřejmostí je energeticky úsporný „zelený“ standard.

Tuzemský trh s kancelářemi se vyvíjí v poslední době vcelku příznivě. Míra neobsazenosti kancelářských budov dosáhla v pololetí 11,9 procenta a i nadále se očekává pokles. A to je v současné době podle společnosti Colliers International ve výstavbě dalších 191 tisíc čtverečních metrů těchto ploch. „Ve srovnání s ostatními zeměmi střední Evropy vypadá český trh stabilně,“ uvádí Colliers.

To dokládá i vývoj nájemného, které se průměrně pohybuje u kanceláří kategorie A kolem 17,50 eur/m2 (430 korun) čistého měsíčně. Na Slovensku nájem dosahoval pouze 11,50 eur/m2 a ve výstavbě je tam ani ne polovičních 95 tisíc m2, horší výsledky vykazuje i Maďarsko. Nejsilnějším trhem regionu je největší Polsko, kde se platilo 22,50 eur/m2 a země má ve výstavbě administrativní budovy o ploše 431 tisíc m2.

#####Táhne hlavně Praha

[file:12223:small:right]

Nejambicióznějším plánem je výstavba mrakodrapů o výšce 139 a 128 metrů, které se na pražském Chodově chystá postavit společnost PPF. Takzvané Prague Eye Towers budou nejvyššími budovami v Česku a překonají zatím nejvyšší rozestavěnou budovu AZ Tower v Brně se 111 metry (vizualizace vlevo, dole a vpravo letošní snímky ze staveniště). Východní věž Prague Eye Towers bude mít 32 nadzemních podlaží, západní o tři patra méně. V obou budovách jsou plánovány jen kanceláře a doplňkové stravovací provozy. „Typická patra jsou navržena pro jednoho až čtyři nájemce po 250 čtverečních metrech,“ uvádí projekt. Věže, ve kterých má pracovat okolo 5000 lidí, chce PPF začít stavět už na jaře a dokončit je do léta 2015. Nejde o jediný záměr postavit na Jižním Městě mrakodrapy, společnost Melit hodlá stavět na Hájích až 120metrový dům.

Další dvě kancelářské budovy za 2,3 miliardy korun staví ve stávajícím administrativním komplexu BB Centrum také developerská společnost Passerinvest Group. Dokončení projektu plánuje stavitel na polovinu roku 2013. První zahájená budova nabídne k pronájmu 7000 m2. Výstavba druhé větší budovy s názvem Delta bude rozdělena do dvou fází. V první etapě vznikne 18 tisíc m2 kancelářských ploch, obdobný objem pronajímatelné plochy nabídne i druhá fáze.

Passerinvest představil též záměr přestavby takzvaného Interlovu, desetihektarového zanedbaného areálu nedaleko stanice metra Roztyly (viz str. 40–41). Na místě chce vystavět též šestipodlažní administrativní budovu s kancelářemi, obchody a službami. Nabídla by 55 tisíc m2 ploch. Náklady na stavbu činí asi dvě miliardy korun, hotova by mohla být nejdříve v roce 2017.

#####Pookřávají také investoři

Kancelářské objekty jsou i předmětem zájmu investorů. Objem investic na tuzemském trhu s komerčními nemovitostmi letos ve 3. čtvrtletí podle společnosti Cushman & Wakefield dosáhl 29,4 miliardy Kč a překonal i Polsko. Například realitní firma Invesco Real Estate koupila od společnosti Immorent z rakouské skupiny Erste nové kancelářské centrum Futurama v Praze-Karlíně. Hodnota transakce dosáhla asi 1,25 miliardy korun. V první etapě developer postavil 16 tisíc m2, výstavbu druhé připravuje. Celkem má na bývalých pozemcích Českého statistického úřadu vyrůst 41 300 m2 moderních kanceláří. Společnost Invesco přitom už letos získala v Praze jednu z kancelářských budov poblíž stanice metra Anděl.