Kauza Utopie? Zapomeňte

Policisté odložili „kauzu Utopie“. K pochybení došlo. Pachatel je neznámý.

Vyšetřit Utopii je dnes už utopie. Tak lze parafrázovat výsledky pátrání policistů v největší plzeňské politické aféře roku – v takzvané kauze Utopie. „K úniku informací od strážníků došlo, ale nepodařilo se zjistit, kdo je způsobil,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Martina Hábrová.

Případ v pondělí odložili ad acta. Hlavní role v celém případu stála v létě místo tehdejšího radního pro bezpečnost Karla Palečka. Podle zjištění Sedmičky ale proběhla aféra jinak, než jak byla představena veřejnosti. Podle všeho z večera existují dvě verze protokolů. Druhou vedení městské policie sepsalo proto, aby Palečkovi srazilo vaz. Důvodem byl jeho spor s tehdejším velitelem strážníků Luďkem Hosmanem.

Co je kauza Utopie?

Na červnovém večírku třetího městského obvodu v baru Utopie v centru Plzně se měl údajně Paleček opít a urážet strážníky kontrolující pořádek. „Víte, kdo jsem? Radní pro bezpečnost! Jděte si hledat jinou hospodu,“ tak prý pokřikoval. V záznamech městské policie je ale celá řada věcí podezřelých. Navíc existují dvě verze. Druhá byla sepsána až patnáct hodin po oslavě v Utopii. Podle dosud neznámého vyšetřování Odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Paleček nic takového neřekl.

„Vyslechli jsme strážníky, kteří v Utopii byli. Výpovědi se od protokolu z večera liší. O tom, že by je Paleček urážel, nemluví žádný,“ říká zdroj blízký magistrátu, který si nepřeje být jmenován.